Meglepő számokat közölt az ENSZ: minden másodpercben meghal egy gyermek

Pénzcentrum2024. március 13. 11:44

Az ENSZ legújabb becslései szerint 2022-ben világszerte rekordalacsonyra, 4,9 millióra csökkent az ötödik életévüket be nem töltött gyermekek halálozásának száma, ami másodpercenként egy halálesetet jelent. Ez viszont még mindig messze van a legújabb célkitűzéstől, amely szerint 2030-ra a megelőzhető halálesetek számának további csökkentését tűzték ki a korcsoportban - jelentette a Reuters.

Az 5. születésnapjuk előtt elhalálozó gyermekek számának csökkenése világszerte jelentős mérföldkő: 2022-ben ez a szám 4,9 millióra esett vissza, ami rekordalacsony értéknek számít. Az ENSZ adatai szerint ez másodpercenként egy gyermekhalálozást jelent: az elmúlt évtizedekben tapasztaltalt javulás ellenére azonban a halálozási arányok csökkentésére vonatkozó globális célok még mindig távoliak.

Az 5 év alattiak halálozási aránya 2000 óta közel a felére csökkent, azonban a javulás üteme 2015 óta lelassult. Juan Pablo Uribe, a Világbank egészségügyi, táplálkozási és népesedési igazgatója hangsúlyozza, hogy bár ez egy fontos eredmény, nem szabad beérnünk ennyivel. A további javulást többek között az UNICEF, az ENSZ népesedési részlege és az Egészségügyi Világszervezet is támogatják.

A helyzet elemzését tovább nehezítette, hogy a leginkább érintett területeken az adatok hiányosak voltak. Globális szinten az újszülöttek körében bekövetkező halálesetek teszik ki az összesített halálozási arány mintegy felét. Ezek jelentős része olyan megelőzhető vagy kezelhető okokból adódik, mint a koraszülöttség, a tüdőgyulladás vagy hasmenés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ENSZ szerint az egészségügyi alapellátás és a közösségi egészségügyi segítségnyújtáshoz való jobb hozzáférés javíthatna a helyzeten. Ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy az éghajlatváltozás, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, a nemzetközi konfliktusok és a COVID-19 hosszú távú hatásai veszélyeztethetik az elért előrelépéseket.

Címkék:
egészség, egészségügy, ensz, globális, halálozás, gyermekek, halálesetek, csecsemőhalandóság,