Ez már tényleg sok: újabb fronton vált aggasztóvá az, ami a Vörös-tengeren zajlik

Pénzcentrum2024. február 24. 16:01

A jemeni húszik támadásai a kereskedelemre súlyos hatást gyakorolnak, ami mellett egy teljesen új, környezetvédelmi kihívás is megjelent. A lázadók ugyanis nemrégiben eltaláltak egy kereskedelmi járművet, amely az eddigi legsúlyosabb incidens volt a Vörös-tenger bejáratánál - írja a Politico.

Ahogyan arról a Pénzcentrum is többször beszámolt, a jemeni húszi lázadók 2023 őszétől kezdve egyre aktívabban támadják a Vörös-tenger bejáratánál elhaladó kereskedelmi hajókat. A kereskedelmi útvonalon halad keresztül a világ tengeri hajóforgalmának 18 százaléka, különösen az Európa és a Közel-Kelet, valamint a Távol-Kelet közötti árucserére gyakorolnak drámai hatást a támadások. A veszély elhárításának érdekében több ország is hadihajókat vezényelt a térségbe, amelyek már számos támadást hajtottak végre a síita milíciák ellen, de a civil járművek elleni incidensek nem álltak le. 

Péntek este például egy belizei zászló alatt közlekedő teherhajót vettek célba a húszik, a brit tulajdonú jármű összesen 22 ezer tonna műtrágyát szállított át a kritikus területen.

A támadás jelentős károkat okozott a hajóban, és mintegy 18 mérföldes olajfoltot okozott az útvonalon. A 24 fős személyzetet biztonságosan evakuálták, de a rakomány a Vörös-tengerbe folyhat, ezzel súlyos környezeti katasztrófát idézhet elő.

A környezetvédők az eset után aggodalmukat fejezték ki a térség élővilága iránt. A Vörös-tengerben a korallzátonyok eddig ellen tudtak állni a klímaváltozásnak, ám az eset komoly veszélybe sodorta a fennmaradásukat. A Rubymar nevű hajó horgonyt eresztett és a mentési munkálatok megkezdődtek, de a támadás miatt a jármű félig a vízben áll. Eddig csak a gépházat árasztotta el a víz, de további süllyedés fenyeget, ezzel pedig bekövetkezne a környezeti katasztrófa.

Címkék:
kereskedelem, válság, világ, támadás, hajózás, konténer, jemen, húszik, vörös-tenger,