Mutáns koronavírus-törzset fejleszthettek kínai tudósok: 100% a halálozási arány

Pénzcentrum2024. január 17. 20:00

Kínai tudósok olyan vírustörzset hoztak létre, mely megtámadja a szemet és az agyat, és mindössze nyolc nap leforgása alatt végez a fertőzöttekkel. A kísérletek heves reakciókat váltottak ki, nyugati szaktekintélyek sorra ítélték el a kutatást.  

Kínai tudósok olyan koronavírus törzset hoztak létre, mely megtámadja az agyat, és 100 százalékban halált okoz. A betegséggel ugyan csak egereket fertőztek meg, azonban a kísérlet leírása szerint félő, hogy az az emberre is átterjedhet - írja a DailyMail. A GX_P2V-nek elnevezett vírust eredetileg 2017-ben fedezték fel malajziai pangolinokban, majd klónozták és egy pekingi laboratóriumban tárolták, ahol tovább fejlődött. 

A lap szerint a kínai kutatók ezután kísérletezni kezdtek vele, melynek során kiderítették, hogy a vírus az előzetesen humanizált kísérleti egereket (emberi génekkel, sejtekkel, szövetekkel és/vagy szervekkel ellátott rágcsálók, akiken az elvégzett tesztek nagyjából olyanok, mintha azokat embereken végezték volna) mindössze 8 napon belül pusztította el, a vírusterhelés pedig az agyukban és szemükben volt a legmagasabb.

Azaz a vírus - annak ellenére, hogy rokonságban áll a Coviddal - egyedülálló módon szaporodik és terjed a szervezetben a hírek szerint. A brit lap hozzáteszi: külön aggoalomra adhat okot, hogy a Pekingi Egyetem tudósai által végzett kísérletről szóló tanulmányt teljes egészében nem publikálták, abból csak annyi tudható, hogy a tudósok egy része szoros kapcsolatban áll a kínai hadsereggel. 

A globális tudományos közösségben heves tiltakozást váltott ki a kutatás híre, többen is kikeltek az ilyen jellegű vizsgálatok ellen. Köztük Francois Balloux, a University College London professzora is, aki az X-en kijelentette:

Ez egy szörnyű kísérlet, ami tudományosan teljesen értelmetlen.

Emellett megkérdőjelezte a humanizált egerek GX_P2V-vel való megfertőzésének értékét, és rámutatott az ilyen kísérletekkel kapcsolatos lehetséges kockázatokra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Richard Ebright, a Rutgers University professzora is hasonló véleményt fogalmazott meg, emellett a biológiai biztonsági óvintézkedésekre vonatkozó információkat hiányolta. Végül párhuzamot vont a korábbi wuhani kutatásokkal, amelyek a gyanú szerint a Covid-19 világjárványt váltották ki.

Dr. Gennadi Glinsky, a Stanford nyugalmazott orvosprofesszora szintén hevesen reagált a kutatások kapcsán, ő egyszerűen kijelentette:

Ezt az őrületet meg kell állítani, mielőtt túl késő lenne.

Noha a kínai kutatók kísérlete ellen óriási a tiltakozás, érdemes megjegyezni, hogy hasonló tudományos munka az Egyesült Államokban is zajlott. 2022-ben például a Bostoni Egyetemen egy új Covid-törzset hoztak létre, amely 80 százalékos halálozási arányt mutatott az ott használt kísérleti egerek körében. Az akkori kísérletek kapcsán felvetődött, hogy az ilyen jellegű kutatások illegálisak-e, valamint hogy azok csak egy nemzet érdekeit szolgálják-e azáltal, hogy a vírust halálosabbá teszik. A Biden-adminisztráció 2022 októberében szigorította is az ilyen jellegű kutatásokra vonatkozó szabályokat, ugyanakkor a félelmek továbbra is megmaradtak.

Címkék:
egészség, vírus, koronavírus, fegyver, világ, tudomány, kína, covid, kísérletek,