Megőrülnek a magyarok a kertek új sztárjáért: tömegek keresik már most ezt a terméket nyárra

Biró Attila2024. április 27. 06:57

Egyre keresettebbek Magyarországon is a robotfűnyírók. És bár a magyar vásárlók továbbra is árérzékenyek, átlagosan több százezer forintot is hajlandók kifizetni a luxuskütyükért. Persze ennél lehet sokkal drágábban is, milliókért, de akár több tízmilliókért is robotfűnyírót is vásárolni. Azonban még mielőtt ezt valaki megteszi, a legfontosabb, hogy tudja, mire van szüksége, mekkora igazából a kertje, és ott milyen nyírási adottságai lennének a kütyünek. Ráadásul a gépek biztonsági szintje sem mindegy. Azért hogy tisztábban lássunk a terepen, a Pénzcentrum az Euronics, az eMAG és a Praktiker szakértőit kérdezte a témáról.

Magyarországon is egyre népszerűbbek a robotfűnyírók, igaz azért még messze nincsenek ott minden háztartásban az új technológiák. Ennek ellenére a legnagyobb elektronikai kereskedők bizakodók, egészségesnek és folyamatosnak látják a keresletnövekedést, még akkor is, ha a magyar vásárlók köztudottan árérzékenyek. Éppen ezért a Pénzcentrum által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy nagy a robotfűnyírókban rejlő piaci potenciál, népszerű termékeknek számítani, így a bővüléssel is lehet számolni.

Kérdés azonban, hogy milyen egy jó robotfűnyíró? Hogyan érdemes kiválasztani a háztartás számára megfelelő darabot? Mire kell a legjobban figyelni, és egyáltalán, milyen árkategóriájú gépet vásárolnak a magyarok? Azért hogy ezekre a kérdéseket válaszokat kapjunk, az Euronics, az eMAG és a Praktiker szakértőivel beszélgettünk a témáról.

Robotfűnyíró, az új otthoni csodakütyü

A robotfűnyíró-eladások száma egyértelmű növekedett. A növekedés mértékére nem áll rendelkezésre országos adat. Nagy a piaci potenciál, népszerű termékek, számolni lehet bővüléssel

- kezdte lapunknak az Euronics, akik az árakat illetően azt is elárulták, nem egyértelmű a gépek kapcsán a drágulás ténye. Mint mondják, több gyártó jelent meg a piacon, ami szintén lejjebb vitte néhány esetben az árakat. A feltörekvő márkák esetében pedig még árcsökkenés is történt.

A termékadatlapok megtekintési száma alapján felhasználóink érdeklődése a robotfűnyírók iránt a világjárvány évei alatt látványos növekedést mutatott, és továbbra is egészséges ütemben növekszik

- kezdte lapunknak az eMAG. Az adataik alapján 2023-ban közel 20 százalékkal éves szinten. Azt is írták, hogy a  kiemelkedő érdeklődés a platformunkon értékesített robotfűnyírók számának éves szinten 30 százalék feletti növekedésében öltött testet 2023-ban.

A Praktiker évek óta növekvő érdeklődést tapasztal a robotfűnyírók iránt. A magyar barkácsáruházlánc szerint a növekvő érdeklődést jól mutatja, hogy saját becslésük alapján a 2016 és 2023 közötti 7 éves időszakban közel 49 százalékkal nőtt az eladott robotfűnyírók száma

- közölték az áruházlánc szakértői a Pénzcentrummal, akik azt is elmondták, 2016 és 2023 között több mint 50 százalékkal nőtt az értékesítésből származó bevétel. A Praktiker beszámolt arról is, hogy a robotfűnyírók piacán korábban kizárólag a kutatás-fejlesztésbe fektető topmárkák felső árkategóriás modelljeivel találkozhattak a vásárlók. Az utóbbi 4-5 évben megjelentek olyan kisebb tudásszintet képviselő, alacsonyabb árkategóriás termékek, amelyek a topmárkákat is arra késztették, hogy fejlesszenek az olcsóbb kategóriában. Így összességében 2022-ig az egyedi termékárakban csökkenő tendencia volt megfigyelhető. "Természetesen a 2022-23-as magas infláció erre a szektorra is árfelhajtó hatással volt" – tették hozzá.

Mennyibe kerülnek most a robotfűnyírók?

Az Euronics tájékoztatás szerint a robotfűnyírók árát alapvetően három tényező befolyásolja drasztikusan. Ezek a márkanév, a művelt terület mérete, és a GPS-es kapcsolattal való rendelkezés. Ezek mentén a robotfűnyírók árai a láncnál 130 000 és 2-3 millió forint között mozognak.

Az árakat illetően, a fontossági tényezők élére az eMAG szakértői a kert méretét tették. Szerintük a legfontosabb, hogy az adott típus képes legyen elboldogulni vele: a nagyobb területet lefedni képes modellek nagyobb kapacitású akkumulátorral vannak felszerelve. A szakértők szerint a másik fontos tényező, hogy a fűnyírónak kell-e emelkedőre mennie, ami például dombon, hegyoldalban lévő telkeken fontos: lejtős terepen csak a nagyobb teljesítményű motorral rendelkező modellek képesek dolgozni.

Azt is írják, a Bluetooth és a wifi kapcsolat már régóta ismert, de ma már SIM-kártyával is kaphatók mobil adatkommunikációval rendelkező modellek - ezek előnye, hogy külön kommunikációs egység telepítése nélkül távolról is vezérelhetők - ha van mobil lefedettség. Mindezek a tulajdonságok persze az árkategóriában is megmutatkoznak, egy robotfűnyíró ára nagyjából 190 ezer és 1 millió forint között mozog a képességek függvényében az eMAG-nál.

Elsődlegesen emelik ki az ár tekintetében a nyírandó felület méretét a Praktiker szakértői is. Mint mondják, minél nagyobb, annál komolyabb készülékre van szükség, és annál többe kerül. Az is meghatározó, hogy a robotfűnyíró mi mindent tud, milyen funkciókkal, szolgáltatási szinttel rendelkezik, ami a felhasználó kényelmét segíti. Nem véletlen, hogy a barkácslánc azt ajánlja a vásárlás előtt álóknak, hogy kérjék ki szakértőik tanácsát, akik segítenek áttekinteni a funkciókat, és eligazodni a részletekben. Mindezek alapján árnövelő tulajdonságok többek között:

  • a megbízható területtartási technológia,
  • a keréknyommentes üzemelés,
  • a halk üzemmód,
  • az okos eszközről, akár távolból történő irányíthatóság,
  • az egyszerű kezelhetőség és telepítés,
  • az időjárás-független üzemelés,
  • a globális smart rendszerekbe integrálhatóság,
  • a megbízható garanciális és alkatrészellátási háttér,
  • vagy a speciális valós feladatok megoldása, mint pl. szűk átjárók, lejtők/rézsűk nyírása stb.

Az összeszedett információk alapján a lánc kiemeli, összességében széles a választék tudásban és árban is, általában a legegyszerűbb típusok ára 150 ezer forint körül kezdődnek, de a többszázezres készülékeken át egészen akár 20 millió forintig megtalálhatók a különböző márkájú robotfűnyírók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen robotfűnyírókat vásárolnak a magyarok?

Az Euronics kiemelte lapunknak, hogy a magyar piac mindig is árérzékeny volt. Náluk a legkeresettebbek darabok 200-250 ezer forintos fogyasztói ár környékén vannak, de azt is hozzátették, hogy a márkaérzékeny vevők azonban ártól függetlenül vásárolnak.

Megtudtuk azt is, hogy az eMAG saját márkás termékei közül a legnépszerűbbek a kisebb, legfeljebb 500 négyzetméteres gyep karbantartására tervezett modellek, amelyek kisebb (25-27 százalékos) lejtőkön is használhatóak.

Kiderült továbbá az is, hogy a Praktiker tapasztalatai szerint a hazai gondozott gyepfelületek nagyságához igazodva a legtöbb lakossági vásárló a 751 négyzetméter alatti, elsősorban a 250-400 négyzetméter kategóriában keres tudásban és árban számára megfelelő robotfűnyírót. Az ár pedig márka, típus és tudásszint szerint változik.

Mire figyeljünk vásárláskor/mennyire biztonságosak a készülékek?

Euronics

Ezek a készülékek teljesen biztonságosak. A készülékek biztonsági késfékkel rendelkeznek ill. emelés érzékelővel is rendelkeznek és a kések megállnak. A határolókábelben legfeljebb néhány voltnyi, teljesen ártalmatlan feszültség fut, ami sem emberre, sem kisállatra nem jelent veszélyt, ugyanakkor ez a mikrofeszültség éppen elég ahhoz, hogy a robot az érzékelői segítségével pontosan tudjon tájékozódni

- emelték ki a lánc szakértői, akik szerint a következőkre érdemes kiemelten figyelni vásárláskor:

  • terület mérete (a kommunikált művelési terület a robotok 0–24 órás üzeme mellett a maximális művelést jelenti)
  • a művelt terület dőlésszöge (a megadott érték felett nincs megfelelő művelés) Fontos tudni, hogy nem minden területen alkalmazhatóak
  • akadályok száma (sok fa, bokor, melléképületek)
  • a terület osztottsága (nem összefüggő füves terület, több terület esetén több robot szükséges)
  • térerő hiánya
  • Esőszenzor (Nem minden fűnyíró robot rendelkezik ilyennel. Amelyiknek van esőszenzora, az felismeri, hogy esik az eső, és akkor nem hagyja el a töltőállomást, hanem megvárja, míg eláll az eső.)

eMAG

A robotfűnyírók ütközés-, dőlés-/gördülés- és emelésérzékelőkkel is fel vannak szerelve, hogy bármilyen váratlan esemény esetén a kések automatikusan megálljanak, és úgy vannak kialakítva, hogy mozgás közben ne érjenek a fűnyíró széléhez.

Praktiker

Vásárlás előtt mindenképp javasolt tanulmányozni a részletes terméktájékoztatót, és érdemes a hozzáértő áruházi szakértő segítségét kérni. Fontos, hogy a nyírandó gyepfelület nagyságához válasszuk a fűnyírót

- emelték ki a barkácslánc szakértői, akik elmondták azt is, hogy az általános alaptulajdonságok mellett számos egyéb funkció és paraméter határozhatja meg a döntést: ilyen plusz funkció lehet például a wifi, a fagyérzékelés, a műhold alapú térképezés vagy esőtől független működés. Ezeket a tulajdonságokat a készülékhez mellékelt tudáslistán böngészheti a vásárló.

A biztonsági tudnivalókról azt közölték, már vásárláskor lényeges meggyőződni, mennyire biztonságos a kiszemelt készülék. Fontos, hogy a robotfűnyíró emelésre kevesebb, mint 1 másodperc alatt leálljon, valamint, hogy a vágókés a külső burkolat alatt helyezkedjen el, ne nyúljon túl rajta, és így emelés nélkül kézzel ne lehessen elérni.

Majdnem ilyen jelentőséggel bír a lengőkés, amely akár egy sérülékeny gyerekjátékon való áthaladásnál is csak karcolásokat ejt az eszközön. Vannak olyan topkategóriás robotfűnyírók is, amelyeknél védőlemez, elsőkerék-meghajtás és egyedi üzemmódok növelik a biztonságot. „Ma még sajnos nincs minden részletre kiterjedő szigorú szabályozás, ezért az egyes gyártók az alacsonyabb ár érdekében figyelmen kívül hagynak bizonyos biztonsági szempontokat” – hívták fel a figyelmet a vállalat szakértői.

Címkék:
vásárlás, kert, kertes ház, kertészkedés, kertápolás,