Gyakorlatilag elvitte a boltok profitját a kiskerekedelmi adó: üzent a döntéshozóknak a Kereskedelmi Szövetség főtitkára

Pénzcentrum2024. április 11. 14:46

Dr. Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) frissen kinevezett főtitkára is beszélt a Pénzcentrum által szervezett RETAIL DAY 2024 konferencián. Előadásában a kereskedelem változó szerkezetéről beszélt, mint kifejtette, a társadalom alsó és felső 20 százalékának jövedelme egyre távolodik egymástól Magyarországon. Erősödik az elszegényedés - jelntette ki. A főtitkár szerint a kiskereskedelmi szektor nyereségszintje 2-3% körül alakul, magyarán a kiskereskedelmi adó gyakorlatilag elvitte a profitot

Mint arról korábban beszámoltunk, Dr. Kozák Tamás közgazdász váltotta március 23-tól Vámos Györgyöt az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkári pozíciójában. Dr. Kozák Tamás első szakmai előadását, mint az OKSZ főtitkára, a Pénzcentrum által szervezett RETAIL DAY 2024 konferencián tartotta április 11-én.

A kereskedelem helyéről, szerepéről beszélt elsősorban előadásában. Mint kifejtette, a háztartási fogyasztás alapvetően GDP, reáljövedelem függő. 2023-ban a kereskedelem elszakadt a fogyasztástól, ennek az egyik olvasata az, hogy az emberek többet költöttek egyéb szolgáltatásokra.

A fogyasztási szerkezet átalakulása figyelhető meg jelenleg Magyarországon. Jelenleg 100 forint GDP-ből 60 forintot költünk fogyasztásra, ez Szlovákiában 67 %, Norvégiában 37% - sokat elárul a gazdaság szerkezetéről. Persze a fogyasztásnak van ciklikussága, gondoljunk csak az év eleji prémiumokra

- mondta a főtitkár.

A szolgáltatáson belül a kereskedelem a legfontosabb alágazat, a GDP-hez a hozzáadott értéke 10%, második legnagyobb, ám ez csökken, ezzel együtt a hozzáadott értéke, szerepe, jelentősége csökken, és 2023-ban is ez a folyamat ment végbe az előzetes adatok szerint.

A kereskedelem a gazdaság fő drivere lehetne, Magyarországon ez nem így van – ezen érdemes lehet elgondolkodnia a döntéshozóknak, fogalmazott.

Az élelmiszerek aránya folyamatosan nő – ez a fejlettebb gazdaságokban nem így van. Miért van ez a magyar sajátosság? A fogyasztási szerkezet átalakul. E mögött jövedelmi egyenlőtlenségek vannak: a legfelső 20 és a legalsó 20 százalék jövedelme egyre távolodik egymástól. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon erősödik az elszegényedés – ezt mutatja, hogy nő az élelmiszerre költött összeg - hívta fel a figyelmet előadásában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ágazati nyereségszint

Azzal kapcsolatban, hogy miként alakult a kiskereskedelmi vállalkozások gazdálkodása, a főtitkár elmondta, hogy a szektor a nyereségszintje 2-3%.

A kiskereskedelmi adó gyakorlatilag elvitte a nyereséget - jelntette ki.

Jövedelmezőséget legjobban a „small gets smaller – big gets smaller” mondás írja le, a legkisebb és a legnagyobb árbevételű kategóriában figyelhető meg a legkomolyabb visszaesés, a középkategóriás cégek hozzák a nyereséget. Az árrés szint is folyamatosan csökken, tehát ez azt jelenti, hogy a kereskedők nem hárították tovább az elmúlt évek során keletkező pluszköltségeket Dr. Kozák Tamás szerint, ezért is csökken a kereskedelem hozzáadott értéke a GDP-hez. Mint kifejtette, visszafogott a beruházás a középkategóriájú vállalatoknál, emellett meg kell említeni, hogy javul a kereskedelemben az élőmunka-hatékonysága  - félmillióan dolgoznak a szektorban.

Címlapkép: Berecz Valter

Címkék:
vásárlás, magyarország, kiskereskedelem, gazdaság, kereskedelem, konferencia, csökkenés, gdp, Országos Kereskedelmi Szövetség, retail day 2024,