Kiderült a nagy növényitej-titok: vajon tényleg olcsóbb otthon elkészíteni ezeket az italokat?

Pénzcentrum2024. március 13. 06:47

Megnézték, hogy a növényi alapú tejek otthoni előállítása gazdaságosabb-e, mint a boltban kapható változatok vásárlása. Arra jutottak, hogy bár az otthoni készítés költségesebb lehet, de jó elfogalaltság és lehetővé teszi az összetevők teljes mértékű ellenőrzését is - írta a BBC.

A növényi alapú tejek iránti kereslet az utóbbi időben jelentősen megnőtt, amit a fenntarthatóság iránti növekvő tudatosság és az éghajlatváltozásra való figyelem ösztönzött. Aviva Musicus, a Harvard T H Chan School of Public Health táplálkozástudományi adjunktusa szerint ezek a termékek különösen vonzóak azok számára, akik csökkenteni szeretnék étrendjük karbonlábnyomát.

Ugyanis egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy egy pohár tehéntej előállítása közel háromszor több üvegházhatású gázkibocsátást generál, mint bármely növényi alapú tej, és kilencszer több földterületet igényel.

Annak ellenére, hogy a növényi alapú tejek népszerűsége rohamosan nő, áruk továbbra is magasabb marad a tehéntejhez képest.

Az amerikai szupermarketekben például a növényi alapú tej átlagosan 7,27 dollárba kerül gallononként, tehát kb. 3,79 literenként  2 637,3 forint, míg a tehéntej ára csupán 1 528 forint 3,79 literenként (4,21 dollár gallononként). Ez részben annak tudható be, hogy a tejgazdaságok rendkívül hatékony ellátási láncot építettek ki hosszú évek alatt.

Nem minden növényi alapú tej biztosít azonban ugyanazokat az egészségügyi és környezeti előnyöket. A mandulatej például sok vizet igényel Kaliforniában történő termesztése során, míg a rizs- és kókusztej esetében is felmerülnek hasonló problémák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lucy Sherriff, újságíró saját tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan próbálta ki otthon a zab-, szója- és kendertej elkészítését. Bár az otthon készült tej drágábbnak bizonyult mint a boltban vásárolt változatok, az újságíró élvezte az elkészítés folyamatát és azt, hogy képes volt kontrollálni az összetevőket. A következőek voltak a tapasztalatai:

  • A kendertejet könnyű volt elkészíteni és olcsóbbnak is bizonyult otthon előállítani nagyobb mennyiségben vásárolva.
  • A mandulatej gazdagabb ízvilágú volt otthon elkészítve, de nem bizonyult olcsóbbnak.
  • A zabtej elkészítése során Sherriff hangsúlyozta a jéghideg víz használatának fontosságát annak érdekében, hogy elkerülje a nyálkás állagot. Bár nem volt olcsóbb otthon előállítani, élvezte annak lehetőségét, hogy tesztreszabja az ízeket.

Carolyn Dimitri, egy élelmiszer-közgazdász szerint bár az otthon készült növényi tejek előnye lehet az adalékanyagok hiánya és az ízek tesztreszabhatósága, sok ember számára ez időigényes folyamat lehet. Az emberek sok esetben részesítik előnyben a kényelmet és valószínűleg nem választanák rendszeresen az otthoni tejkészítést.

Címkék:
vásárlás, tej, fogyasztás, rizs, növény, fenntartható, kókusz,