Már az ilyen termékekre se költenek a magyarok: ezt veszik csak az élelmiszeren, benzinen kívül

Pénzcentrum2024. március 6. 08:30

2024. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,6%-kal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott az előző hónaphoz viszonyítva.

2024. januárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 0,6%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,2%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,0%-kal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,0%-kal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 6,4, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,2, a használtcikk-üzletekben 8,4%-kal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,1%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,3%-kal emelkedett. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,6%-kal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,3%-kal mérséklődtek.

2024. januárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1356 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - közölte a KSH.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője azt közölte: A fogyasztási indikátor naptárhatástól megtisztított mutatója javult: 0,6 százalékkal emelkedett az éves index az idei első hónapban, havi alapon stagnált a volumen. Az éves index 13 hónap után lépett ismét pozitív tartományba. Az élelmiszer jellegű üzletek eladásai 0,2 százalékkal nőttek, a tartós cikkeké 0,9 százalékra csökkent, míg az üzemanyag-forgalom 4,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kilábalás január után gyorsulhat. Egyrészt az üzemanyag-árstop okozta rendkívül magas tavalyi bázis a januári hónappal esik ki végleg, ami önmagában hozhat javulást az adatok terén. Másrészt a reálbérek újbóli, tényleges emelkedése is főként januártól esedékes, így valójában onnantól éreztetheti hatását a volumenek változása. A felívelést valamelyest lassíthatja az elmúlt időszakban megtapasztalt jóléti veszteségek következtében fellépő óvatossági motívum - írta.

Címkék:
vásárlás, benzin, élelmiszer, bolt, üzemanyag, ksh, kiskereskedelem, forgalom, üzlet,