Hivatalos! Indul az üvegvisszaváltási rendszer: már a polcokon vannak az első re-palackok

Pénzcentrum2024. február 27. 18:46

Megjelentek az első visszaváltható re-palackok - írja a Metropol. Magyarországon 2024. január 1-jétől jelentős változások léptek életbe az italcsomagolások, különösen a műanyag, fém- és üve palackok, dobozok visszaváltását illetően. Az új jogszabályi rendelkezések értelmében a gyártóknak fel kell tüntetniük a visszaváltás lehetőségét az italcsomagolásokon. A visszaváltó automaták már minden nagyobb boltban ott vannak, de a visszaváltható flakonok még nem érkeztek meg a korábbi készletek kipörgetése miatt, ezt áprilisra ígérték korábban. A napokban azonban megjelentek az első fecskék a boltok polcain.

Az első speciális visszaváltható jelzéssel ellátott palackok a napokban jelentek meg a boltok polcain - írja a lap. Ezekre a termékekre a kereskedők kötelesek 50 forintos visszaváltási díjat felszámítani. Ezt jól láthatóan fel is kell tüntetni az árcímkén. A betétdíjat a vásárló a visszaváltáskor több formában is visszakaphatja. Akár egy levásárolható utalvány formájában is, ha visszaviszik a palackot az üzletbe. Emellett lehetőség nyílik arra is, hogy a visszaváltási díjat közvetlenül a vásárló bankszámlájára utalják vagy jótékony célra felajánlják - írják.

Az automatákba csak a visszaváltható, sértetlen palackokat szabad bedobni, a 0,1 liternél kisebb és a 3 liternél nagyobb palackok visszaváltása nem lehetséges. A többutas, újratölthető palackokat a megszokott módon kell visszajuttatni az üzletekbe - írják.

Forrás: Metropol

Az új rendelet szerint a kötelezően visszaváltandó termékek vásárlási ára magában foglalja a visszaváltási díjat, melyet minden esetben külön feltüntetnek az üzletek polcain. A 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzleteknek kötelező visszaváltó automatákat biztosítani. Emellett az ezer főnél népesebb településeken is szükséges visszaváltó automatákat üzemeltetni. Ezek az intézkedések összességében 4-5000 visszaváltó pontot eredményeznek - írják. Az üzletekben június 30-ig tartó átmeneti időszakban mind a régi, nem visszaváltható, mind az új, visszaváltható palackok elérhetők lesznek.

Címkék:
vásárlás, betétdíj, hulladék, díjak, visszaváltás, újrahasznosítás, pet-palack, vásárló, palack, üvegvisszaváltás, üvegvisszaváltó,