Tömegek fordítanak hátat a hazai boltoknak: elhúzódhat a krízis Magyarországon, ennek nem lesz jó vége

Pénzcentrum2024. február 24. 12:20

Az Electrolux szerint 2024-ben is fennmaradhat a gyenge fogyasztói hangulat Európában. A vásárlók inkább az alacsonyabb árak felé orientálódnak és halasztják a nem létfontosságú kiadásaikat - írja a Reuters. A lap emlékeztet: a Cseh Köztársaság és Magyarország gazdasága zsugorodott, míg Lengyelország csak minimálisan kerülte el a recessziót.

A múlt héten Magyarországon egy Electrolux sütő rövid időre az eredeti listaár 1%-áért volt elérhető, ami több ezer megrendelést generált órákon belül. Később kiderült, hogy ez csupán egy technikai hiba volt, és sem a vásárlók, sem a svéd gyártó nem számíthatott valós esélyekkel erre az akcióra.

Tóth Péter, az Electrolux közép- és kelet-európai déli értékesítési területének vezetője szerint 2024-ben is fennmaradhat a gyenge fogyasztói hangulat Európában. A vásárlók inkább az alacsonyabb árak felé orientálódnak és halasztják a nem létfontosságú kiadásaikat.

A lap emlékeztet: a régió gazdaságai közül több is recesszióba csúszott. A Cseh Köztársaság és Magyarország gazdasága zsugorodott, míg Lengyelország csak minimálisan kerülte el a recessziót. A cseh kormány és a magyar jegybank is csökkentette növekedési előrejelzéseit a gyenge fogyasztás miatt.

Lengyelországban bár jelentős bérnövekedés várható, a fogyasztói kiadások vegyesen indultak. Egyes ágazatokban, mint például az autó- és lakásfelújítási piacokon növekedést tapasztaltak, míg más területeken, mint a ruházati cikkek piaca, csökkenést regisztráltak. A Bank Pekao elemzői szerint 2024 inkább a megtakarítások éve lesz Lengyelországban, mintsem a fogyasztás fellendülésének ideje. A lengyel háztartások bruttó megtakarítási rátája alacsony maradhat, ami korlátozza a magánfogyasztás növekedését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csehországban és Magyarországon továbbra is alacsony a fogyasztói bizalom. Az élelmiszerárak emelkedése mellett az Európai Bizottság előrejelzése szerint Közép-Európa gazdasági fellendülési kilátásai gyengék maradnak 2024-ben.

A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint a magyar vállalatvezetők kevesebb mint fele számít bevételnövekedésre 2024-ben. Witold Orlowski elemző szerint sem várható jelentős fogyasztói fellendülés Közép-Kelet-Európában. Egy másik elemző, Lukasz Kozlowski szerint mérsékelt kiskereskedelmi fellendülés várható Lengyelországban 2024-ben, de néhány kihívástól eltekintve javulást jeleznek előre. Azonban Németország gazdasági helyzetének pszichológiai hatása is befolyásolhatja a teljes régiót.

Címkék:
vásárlás, gazdaság, csehország, fogyasztás, bizalom, lengyelország, fogyasztói árak, vásárlók, bizalmi index, recesszió, gazdasági recesszió, csehország gazdasága,