Fontos változás jön a magyar boltokban: itt az új előírás, vajon felkészültek rá a vásárlók?

Pénzcentrum2024. február 22. 15:30

Idén januártól hivatalosan is életbe lépett hazánkban is a kötelező palackvisszaváltó rendszer, azaz hivatalos nevén DRS (Deposit Return System). A törvényi módosítás a lakosság mindennapi életét érinti, új szokások beiktatását jelenti - hamarosan megjelennek a kijelölt helyeken, jellemzően élelmiszerboltokban, a visszaváltásra szolgáló automaták. Éppen ezért a Pénzcentrum a Debreceni Egyetemmel karöltve kérdőíves felmérés keretében végez a témában kutatást, melynek célja az előzetes lakossági várakozások feltárása.

Idén januártól hivatalosan is elindult Magyarországon az új Deposit Return System (DRS), azaz a kötelező palackvisszaváltó rendszer. Hamarosan szerte az országban megejelennek a visszaváltásra szolgáló automaták, és a gyártók is ellátják a megfelelő, visszaváltási jogosultságot jelölő címkékkel az érintett termékeket. Az új betétdíjas rendszer bevezetésének célja a megnövekedett hulladék mennyiségéből adódó környezetterhelés csökkentése és a körforgásos gazdasági modell felé való elmozdulás.

Az EU előírása szerint 2029-ig a PET palackok 90%-át vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani. Ezért hozták létre a kötelező üvegvisszaváltó rendszert (DRS), ami a 0,1 és 3 liter közötti műanyag és fém csomagolásokat érinti. A betétdíj 50 forint, de a többutas csomagolásoknál eltérhet, mivel a gyártó állapítja meg az összeget. A termékek regisztrációja 2023 áprilisától indult, és a gyártóknak regisztrálniuk kell saját termékük csomagolását a MOHU Partner Portálon.

A Pénzcentrum és a Debreceni Egytem kutatása

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közösen végez kutatást, hogy felmérje és megvizsgálja, hogy milyen társadalmi hozzáállás jellemzi ezt az átállást. A kérdőív kérdései úgy lettek összeállítva, hogy a legtöbb aspektusból keletkezzen adat arra vonatkozóan, hogy milyen hatással lehet a lakosság mindennapjaira a visszaváltó rendszer, és hogy képet kapjunk arról, hogy milyen az alapvető társadalmi hozzáállás a kérdésben. A kérdőív teljesen anonim és önkéntes, mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben számolunk majd be. Előre is köszönjük, hogy válaszaidal segíted kutatásunkat!

Címkék:
felmérés, kutatás, visszaváltás, műanyag, pet-palack, palack, kérdőív, pet, műanyagszemét, műanyag újrahasznosítás, műanyagszennyezés, üvegvisszaváltás, üvegvisszaváltó, MOHU Mol,