Nagy bejelentés jött a Tesco vezetésétől: belehúzott az áruházlánc, mutatjuk a részleteket

Pénzcentrum2024. január 11. 22:01

Jól teljesített a Tesco a karácsonyi körüli időszakban. A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat csütörtökön Londonban ismertetett előzetes eredményjelentésében biztatónak nevezte közép-európai hálózatának teljesítményét is.

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) közzétett időközi jelentés szerint a nagy-britanniai, az írországi és a közép-európai Tesco-érdekeltségek azonos eladótérre számolt csoportszintű értékesítése a január 6-án zárult 19 hétben 7,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

A 19 hetes vizsgált időszak átlagán belül a 2023-2024-es üzleti év november 25-én véget ért harmadik negyedében a forgalom 6,6 százalékkal, a január 6-án zárult további hat hétben 6 százalékkal nőtt. A nagy-britanniai forgalom a harmadik üzleti negyedévben 7,9 százalékkal emelkedett. A csütörtöki előzetes beszámoló szerint a Tesco közép-európai üzlethálózatának teljesítménye "a változatlanul kihívásokkal teli környezetben is" biztató, mivel "a fogyasztók reagálnak a folytatódó, értékteremtő beruházásokra", elsősorban a klubkártyás forgalom árakcióira több mint ötszáz sajátmárkás termékcsoport esetében.

Ken Murphy, a Tesco vezérigazgatója a jelentéshez fűzött nyilatkozatában kiemelte, hogy az üzlethálózat a vizsgált időszakban csaknem 2700 termék árát csökkentette, és ezzel megerősítette pozícióját Nagy-Britannia legolcsóbb élelmiszer-kiskereskedelmi hálózataként. A közép-európai Tesco-üzletek értékesítési forgalma az üzleti év harmadik negyedében 1,4 százalékkal csökkent ugyan, de a karácsonyi időszakot is magában foglaló, január 6-án zárult hat hétben 1,6 százalékkal nőtt.

A teljes cégcsoport forgalma a harmadik üzleti negyedévben és a január 6-án véget ért további hat hétben 23,44 milliárd font (több mint 10 300 milliárd forint) volt, változatlan árfolyammal számolva 7,2 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. A közép-európai forgalom a vizsgált 19 hétben 1,65 milliárd fontnak felelt meg; ez 0,2 százalékos éves emelkedés változatlan árfolyamon mérve. A Tesco csütörtöki köztes beszámolója szerint a kínálat fejlesztését célzó, folytatódó beruházások a vártnál jobb kereskedelmi teljesítményt eredményeztek, és ennek alapján a cég javította a teljes idei üzleti év eredményére szóló piaci útmutatását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vállalatcsoport közölte: az üzleti év egészére 2,75 milliárd font (1210 milliárd forint) körüli kiigazított működési szintű nyereségre számít az eddigi útmutatásában megjelölt 2,6-2,7 milliárd fontos célsáv helyett. A Tesco részvénye a csütörtöki kereskedésben fél százalékos süllyedéssel 2,95 font környékén mozgott a Londoni Értéktőzsdén.

Címkék:
vásárlás, Tesco, tőzsde, forgalom, milliárd, január, font, üzletlánc,