Kegyetlen áremelés a magyar boltokban: lassan megfizethetetlen lesz sokak kedvenc étele

Pénzcentrum2023. december 31. 14:02

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki gazdagabb újévet szeretne: nem csak a lencse ára emelkedett, de többet kell fizetnünk a sertéshúsért is. A virsli ára ugyanakkor nem változott.

Sokat költhet, aki gazdagabb újévet akar. Átlag felett emelkedett a lencse és a malachús ára, pedig ezek fogyasztásától remélnek nagyobb szerencsét a magyarok - derült ki az RTL Híradóból. A riportban elhangzik, hogy

  • a lencsa nagyjából 30 százalékkal lett drágább a békéscsabai piacon, mint egy éve, aminek az oka a szomszédban zajló ukrán-orosz háború. A népszerű alapanyag ugyanis eddig Ukrajnából érkezett, de most már Kanadából kell importálni. 
  • ennél is többet kell fizetnie ugyanakkor annak, aki alkoholt is fogyasztana szilveszter este, ugyanis az ilyen típusú italok ára kétszer akkora mértékben drágult, mint az élelmiszereké. 
  • mint ahogyna mélyen a zsbébe kell nyúlnia annak, aki azt szeretné, hogy malaca legyen, a sertéscomb ugyanis csak idén majdnem 18 százalékkal drágult a KSH legutolsó adatai szerint, és így már harmadával többe kerül, mint két évvel ezelőtt. 

A Hússzövetség szerint a virsli esetében a megfelelő hústartalomért a csomagolást érdemes figyelni, ha ugyanis azon nem szerepel a virsli szó, akkor az biztosan nem felel meg az Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Mostisch Martina a szervezet ügyvezető titkára elmondta, a virli most is ugyanannyiba kerül, mint tavaly (átlagosan 3 ezer forint/kiló), mégis kevesebb fogy belőle a boltokban. 

A riport végül megjegyzi, Magyarország az Európai Unió egyik legnagyobb drágulásával zárja a 2023-as évet, miután októberig nálunk volt a legmagasabb az infláció a 27 tagállam közül.

Címkék:
vásárlás, alkohol, infláció, virsli, szilveszter, gazdagság, áremelkedés, újév, sertéshús, lencse, népszokás,