Iszonyú drágulás előtt állnak a magyarok kedvenc bútorai: erre jobb már most készülni

Pénzcentrum2023. szeptember 22. 17:51

A fa alapanyagok árdrágulása az egész bútoripar drágulására kihat – nem csupán a lakberendezést drágítja meg, hanem a különféle épületkomplexumok, irodák megfelelő felszerelését is. Egy felmérés szerint bizonyos anyagtípusok ára 55%-kal drágult csupán egy év leforgása alatt – derült ki egy felmérésből, melyet az asztalosok körében végeztek.

A kutatás során arra kérték a szakmában dolgozó asztalosokat, hogy mondják meg, mekkora emelkedést tapasztaltak az utóbbi egy év során a különféle szaküzletekben, faipari boltokban, amikor a munkájukhoz szükséges alapanyagokat szerzik be. Arra kérték a válaszadókat, hogy mondják meg, hogy egy bútor anyagköltsége átlagosan mennyivel kerül többe, mint egy évvel korábban. 

A különböző termékek árváltozása eltérő lehet, hiszen a különféle kereskedések, valamint szaküzletek más árszabással dolgoznak, és teljesen más alapanyagok szükségesek a különféle  bútorok elkészítéséhez. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak.

A diagramról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 25%-os drágulás volt tapasztalható, de voltak olyan termékek, melyeknek az ára 80%-kal emelkedett az elmúlt évre vetítve. A tölgyfa ára – amely talán a legjobb minőségű alapanyagnak számít – két év alatt több mint duplájára nőtt számos mesterember szerint – derült ki a felmérésből.

Mivel indokolható az áremelkedés?

Viharos Loránd, a szakiweb.hu ügyvezetője szerint a jelenség több különböző tényezőre vezethető vissza. Elöljáróban kiemelte, hogy a legtöbb fa alapanyagot külföldről importálják, ennek köszönhetően a dollár, valamint euró árfolyam változás természetesen kihat a jelenségre. Mind a fa, fém, valamint szivacs alkatrészek sokkal drágábbak, mint korábban, a háború nagyon betett ennek az ipari szegmensnek is. A forint gyengülése és az általános infláció, valamint a vállalkozói rendszer átalakulása csak hatványozza a végösszegben megjelenő emelkedést. Sajnos a drágulás nem csak a bútoriparban jelenik meg, hanem az építőipari kivitelezés számos területén is. Ellátási zavartól, vagy szakemberhiánytól nem kell tartani – folytatta a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

És hogy mivel próbálja meg a szektor az árait tartani? Az asztalosmesterek sokszor azzal védekeznek, hogy megpróbálnak egy kisebb raktárkészletet felhalmozni a már meglévő alapanyagokból, valamint, tekintettel vannak az alkuképes megrendelői igényekre is.

Címkék:
vásárlás, drágulás, infláció, kutatás, bútor, termék, bútorvásárlás, termékek, fabútor,