Hiába a kötelező akciók: durván megdrágulhat az étolaj, cukor, hús augusztustól a boltokban

Pénzcentrum2023. július 9. 19:25

30-40 százalékkal drágulhat az étolaj az árstop kivezetése után, de a csirkemell és a sertéscomb kilónkéni ára is emelkedni fog 500-600 forinttal Raskó György szerint. Az agrárközgazdász úgy látja, a cukor még az olajnál is nagyobb mértékben drágulhat, a burgonya pedig már sosem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtt volt.

A tojás várhatóan nem drágul az árstop augusztusi kivezetésével, miután a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly - mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL Híradónak. Ő úgy számol, az UHT tej ára alig, több árstopos élelmiszeré viszont akár a harmadával megugorhat, ha nem kezdik akciózni őket a boltok augusztustól.

Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog. Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt

- fogalmazott Raskó György. Hozzátette, az augusztustól érvényes kötelező akciózás a kisboltokra nem vonatkozik, így a szegények lakta falvakban még nagyobb drágulást okozhat az árstop kivezetése. A vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet.

Címkék:
vásárlás, burgonya, cukor, étolaj, olaj, disznóhús, csirkehús, árstop, élelmiszer-árstop,