Kegyetlenül megdrágult ez az alapvető termék Magyarországon: sokan már ki sem tudják fizetni

Pénzcentrum2023. május 8. 21:10

Az írószerek árdrágulása gyakorlatilag az egész munkavállalói szektorra kihat – nem csupán az iskolakezdést drágítja meg. Egy felmérés szerint bizonyos eszközök ára akár 50%-kal emelkedett mindössze egy év leforgása alatt – derült ki egy felmérésből, melyet az iskolakezdő szülők körében végeztek.

A kutatás során arra kérték a szülőket, hogy mondják meg, hogy mekkora árváltozást figyeltek meg a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest iskolaszerek vásárlása során. Arra kérték a válaszadókat, hogy mondják meg, hogy egy átlag bevásárlás mennyivel kerül többe, mint egy évvel korábban.

A különböző írószerek árváltozása eltérő lehet, hiszen a különféle kereskedések, webáruházak, valamint márkák más árszabással dolgoznak, és teljesen más beszállítói piaca a különféle termékeknek. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak.

A diagramról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 5-15%-os drágulás volt tapasztalható, de voltak olyan termékek, melyeknek az ára 50%-kal emelkedett jellemző érték az elmúlt évre vetítve.

Mivel indokolható az áremelkedés?

Otterbein Norbertet kérdeztük, a becsiirodaker.hu ügyvezetőjét, hogy mit gondol, mi az oka az áremelkedésnek, és mennyi ennek mértéke terméktípusonként. Véleménye szerint a jelenség több tényezőre vezethető vissza:

A terméknyilvántartás szerint 8-14% közötti az áremelkedés általános mértéke. Nagyságrendileg ennyivel kerül most többe a gyurma, a vízfesték, a ceruza, a filctoll, vagy épp a golyóstoll, a számológép és a genotherm. Ennél is nagyobb árkülönbség érhető tetten a füzetek és egyéb papírtermékek, pl. másolópapír esetén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A füzeteknél igen komoly, közel 50%-os emelkedés figyelhető meg, ugyanis az utóbbi, közel 1,5-2 éves időszakban soha nem látott árrobbanás volt tapasztalható. A tetőponton a megelőző évhez képest több mint kétszeresére nőtt a termékek alapanyagául szolgáló papír ára.

Mint elmondta, az általános áremelkedés legfőbb okai a folyamatosan emelkedő, ukrán beszállítás hiányát is tükröző cellulóz és villamosenergia árak, illetve a megnövekedett papír csomagolóanyag-igény, amely jelentős gyártási kapacitásokat kötött le az egyéb papírtermékekkel szemben. Mindezt tetézték az orosz területen történt gyárbezárások, amelyek további kapacitáshiányt eredményeztek a piacon. Mára az energiaárak valamelyest csökkentek, de még messze vannak a 2 évvel ezelőtti szinttől. A szakember véleménye szerint

további áremelkedés várható, jövőre még drágább lesz az iskolakezdés, mint korábban.

Címkék:
áram, árak, infláció, áremelkedés, alapanyag, papír,