A magyar boltok háta mögött döntöttek a kötelező akciókról: kevesen járhatnak jól vele

Biró Attila2023. április 20. 12:14

Nem egyeztetett a kormány a kiskereskedelmi ágazat szereplőivel a kötelező akciózásról - tudta meg a Pénzcentrum. Iparági forrásaink azt is elárulták, hogy a teljes termékszortiment árképzésével gond nélkül kisimítható a kötelező akció, ezért csak nagyon kevés vásárló tud ténylegesen jól járni a direkt kedvezményekkel.

Április 20-án, a Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, hogy egyfelől június 30-ig meghosszabbítják az élelmiszer-árstopot, másfelől pedig a kormány dolgozik egy szabályozáson, ami kötelező akciózásra kényszeríti a hazai élelmiszerláncokat. Az élelmiszer-árstop a mostanihoz képest változatlan formában megmarad, arról a miniszter annyit árult el, június 30-a előtt két héttel fognak tárgyalni az esetleges meghosszabbításáról.

A Szentkirályi Alexandra által bejelentett kötelező akciózás viszont trükkösebb dolog. Konkrétumokat egyelőre nem lehet tudni, ugyanis a részletszabályozáson még dolgoznak, de a kormány terve az lenne, hogy a hazai üzleteknek az alapvető élelmiszereket 20 kategóriára kell bontania, és kötelezően heti akciókat kell hirdetnie belőlük legalább 1 termékre.

Az elmúlt 30 nap átlagához képest 10 százalékkal kell majd leakciózni a kiválasztott termékeket.

Viszont a részletek kidolgozása még folyamatban van, az intézkedés július elsejétől lépne hatályba, a legkisebb boltokra a tervek szerint nem vonatkozik majd. Szentkirályi Alexandra szerint ezt úgy fogják megoldani, hogy a kötelező akciózást csak bizonyos árbevétel fölötti, jellemzően nagy láncoknak kell majd betartaniuk.

Nem volt egyeztetés, nagy a meglepetés

Nem egyeztetett a kormány a kiskereskedelmi ágazat szereplőivel arról, hogy a kiskereskedelmi egységeknek egyes termékeket kötelezően akciókkal kell majd értékesítenie a jövőben - tudta meg a Pénzcentrum. Iparági információink szerint a lépés inkább tekinthető kormányzati promóciós eszköznek, mint az árdrágulással küzdő családok valós megsegítésének.

Mint a szakértők fogalmaztak, egy-egy termék kötelező leakciózása a teljes termékszortiment árképzésével gond nélkül kisimítható, így csak a nagyon tudatos vásárlók nyernek majd, a többség ugyanannyit hagy majd a kasszáknál, mint korábban.

A boltokban kihelyezett plakátokon, illetve a több százezres példányban megjelenő akciós újságokban viszont szépen virít majd a propaganda

- tette hozzá a neve elhallgatását kérő iparági szakértő.

A Pénzcentrum megkeresésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára is megerősítette, hogy ezúttal sem történt a szabályozásról egyeztetés a szektor szereplőivel. Annak várható hatásairól azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni a szövetség, ugyanis még nem ismerik a részleteket.

Korai lenne még bármit is mondani

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- fogalmazott Vámos György.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs igazgatója is megerősítette Vámos György szavait, illetve hozzátette, hogy a részletes szabályok ismeretében tudnak majd érdemben nyilatkozni a várható hatásokról.

Annyi azonban biztos, hogy a SPAR vásárlóit az Árzuhanás Promóció termékeinek hetente csökkenő árai mellett az egyéb kedvezmények, akciók, hűség-, és kuponajánlatok is segítik abban, hogy minél kevesebbet költsenek, miközben továbbra is minőségi és nagyrészt hazai forrásból származó termékek széles kínálatából válogathatnak. Nemcsak a mindig alacsony árú PIROS ÁRAK Promóció termékei, de a sárga címkés, hetente megújuló és több száz terméket magában foglaló akciós termékeket bemutató szórólapos kínálat is ezt a célt szolgálja. A MySPAR mobilalkalmazás pedig még tovább bővíti az elérhető kedvezmények körét: a hetente frissülő, egy-egy kiemelt árucikkre vonatkozó kuponajánlataival, valamint az alkalmazásban is már elérhető havi rendszerességgel kiadott 20%-os kupon digitális verziójával is segít a takarékoskodásban. A SuperShop-kártya használatával nemcsak később levásárolható pontokat gyűjthetnek, de további termékkedvezményekhez is hozzájuthatnak a vásárlók, akiknek érdemes hétvégén is ellátogatniuk a SPAR és INTERSPAR üzletekbe, hiszen péntektől-vasárnapig extra ajánlatok várják őket

- tette hozzá. Megkeresésünkre az ALDI is reagált, ők azt mondták, a sajtóból értesültek az új akciózási szabálytervezetről, ezért vállalat a vonatkozó jogszabályok hivatalos közzétételéig és a részletek pontos megismeréséig nem tud nyilatkozni. Reagált a hírekre a LIDL is, ők szintén azt mondták, hogy részleteiben akkor tudnak reagálni, ha megismerik a szabályozást, azt viszont közölték,

A Lidl Magyarország információi szerint az új szabályozás részletei kidolgozás alatt állnak, azok teljes ismeretében tudunk érdemben reagálni megkeresésére. Mindazonáltal vállalatunk működése során a Magyar Kormány törekvéseivel összhangban eddig is nagy hangsúlyt fektetett a magyar családok támogatására. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a magyar emberek számára a lehető legjobb árakat tudjuk biztosítani, így többek között a beszerzési árak csökkenéséből adódó, valamint azon is túlmutató árelőny azonnali továbbadásával januártól több száz termék árát mérsékeltük, amit a jövőben is folytatni kívánunk.

Kérdéseinkkel megkerestük a PENNY-t is, ők is arról tájékoztattak bennünket, a kötelező akciókkal kapcsolatos kormányzati határozatról egyelőre csak elvi döntés született, a pontos részletek publikálásáig a PENNY illetékes munkatársainak nem áll módjukban sem nyilatkozni, sem pedig jóslatokba bocsátkozni.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a PENNY, ahogyan eddig is, jelen helyzetben és ezután is a vásárlói igényeit tartja elsőlegesen szem előtt. Jogkövető versenypiaci szereplőként a vonatkozó törvényi és hatósági szabályokat betartva az áruházlánc a legmagasabb minőségellenőrzés mellett szervezi minden nap a kiváló ár-érték arányú termékek zavartalan ellátását a teljes magyarországi bolthálózatában

- tették hozzá.

Címkék:
vásárlás, Tesco, akció, élelmiszer, aldi, lidl, penny, kiskereskedelem, spar, kedvezmény, boltok, akciók, akciós újság, kiskerlánc, boltos, akciós, aldi reklámújság, árstop,