Komoly veszélybe kerülhet az egyszámjegyű infláció: áruhiány, újabb drágulás is jöhet a szakértő szerint

Pénzcentrum2023. április 19. 20:31

Nemcsak a gabonára, hanem összesen 25 mezőgazdasági termékre rendelt el importtilalmat Ukrajnából a kormány. Az RTL Híradónak nyilatkozó közgazdász szerint viszont az intézkedés veszélyezteti a kormány célját, hogy év végére 10 százalék alatt legyen az infláció. Raskó György szerint egyes árstopos termékeknél pedig akár átmeneti hiányt is okozhat. 

Tavaly februárban, még azelőtt vezetett be árstopot a kormány a brutális infláció miatt, hogy Oroszország lerohanta volna Ukrajnát. A csirkemell ára azóta, a tojásé pedig november óta változatlan. Ez kerülhet most veszélybe, a Híradónak nyilatkozó közgazdász szerint a kormány ukrán import tilalmi listája miatt. A magyar közlönyben megjelent rendeletben 25 termék átmeneti behozatali tilalmát rendelték el.

A sertés- marha-, juh-, kecske- és baromfihús mellett, a tojás, a zöldség, valamint a cukor, a méz, a bor, a különböző gabonafélék, lisztek, olajos magvak illetve az ezekből sajtolt olajok is a tiltólistán vannak. Raskó György szerint vannak köztük olyan termékek, amelyeket az árstop miatt az ukrán piacról hoztak be kereskedők, hogy ezzel csökkentsék veszteségüket.

Címkék:
kormány, drágulás, infláció, import, ukrán, szakértő, áruhiány, gabona, infláció mértéke,