Csúnya adatok érkeztek, egyre kevesebbre futja a magyaroknak: szabályosan felszívódtak a boltokból

Pénzcentrum2023. április 11. 12:34

Az egész EU-ban a magyarországi kiskereskedelem zsugorodott a legnagyobb mértékben. Miközben itthon több mint 10 százalékkal csökkent a boltok forgalma év/év alapon, addig például Németországban ugyanez 7 százalék volt.

Az egész Európai Unióban a magyar kiskereskedelmi forgalom esett a legnagyobbat februárban. Ráadásul az EU-s adatok jobbak voltak, mint előzetesen várták az elemzők: éves alapon csak 3 százalék volt a visszaesést, míg a konszenzus 3,5 százalékos visszaesést várt - írja a Portfolio.

Az Eurostat becslése szerint 2023 februárjában a kiskereskedelmi forgalom szezonálisan kiigazított volumene az euróövezetben 0,8 százalékkal, az EU-ban pedig 0,9 százalékkal csökkent 2023 januárjához képest. Éves alapon, 2023 februárjában 2022 februárjához képest a naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi forgalom indexe 3,0 százalékkal csökkent az euróövezetben és 3,1 százalékkal az EU-ban.

Az EU-ban a kiskereskedelmi forgalom volumene a járműüzemanyagok esetében 1,4 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek esetében pedig 1,0 százalékkal csökkent. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek esetében csak 0,6 százalékos volt a visszaesés, míg szakértők 1 százalékos mérséklődést vártak.

A kiskereskedelem teljes volumenének legnagyobb havi csökkenése Szlovéniában (-10,5 százalék), Magyarországon és Lengyelországban (egyaránt -2,0 százalék), valamint Svédországban (-1,6 százalék) regisztrálták. A legmagasabb növekedés Cipruson (1,6 százalék), Luxemburgban (0,8 százalék) és Belgiumban (0,7 százalék) volt megfigyelhető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az év/év adatokat tekintve viszont Magyarországon volt a legnagyobb a visszaesés, 10,1 százalékos a mínusz az Eurostat módszertana szerint.

A második legrosszabb Svédország, ahol 8,5 százalék volt a zsugorodás, Németországban 7 százalék. A legnagyobb forgalomnövekedés Cipruson volt (8,3%), de Luxemburgban (6,8%) és Spanyolországban (4,7%) is javulásról számoltak be.

Címkék:
vásárlás, kiskereskedelem, gazdaság, eurostat, forgalom, csökkenés, adatok, kiskereskedelmi forgalom,