Máris érik az árstop kivezetése? Még csak most jöhet a feketeleves a magyar boltokban

Pénzcentrum2023. február 6. 17:04

Nagyon visszaesett a kiskereskedelmi forgalom decemberben. Vámos György szerint most lehetőség van a kormány előtt az árstopok kivezetéséről.

Mint arról mi is beszámoltunk, jelentősen visszaesett decemberben a kiskereskedelmi forgalom, ez derült ki a KSH ma közzétett adataiból. A kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4%-kal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,3%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2022-ben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,3%-kal nagyobb volt az előző évinél

A Portfolio megkérdezte Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát a helyzetről. A szakértő azt mondta: a bolti infláció januárban tetőzhetett, azonban az év első felében csak lassú mérséklődésre lehet számítani a pénzromlás tekintetében.

Az idei első félév ugyanolyan nehéz lesz a vásárlóknak, mint amilyen a tavalyi év vége volt

- mondta a főtitkár a lapnak. Hozzátette azt is, hogy sok termék ára még tovább fog emelkedni, igaz, nem olyan sebességgel, mint a múlt év második felében tette.

A bolti infláció mérséklődésével a kormány előtt megnyílik a lehetőség, hogy döntést hozzon az árstopok kivezetéséről

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- tette hozzá Vámos György.

 

Címkék:
élelmiszer, drágulás, infláció, forgalom, élelmiszerlánc, árdrágulás, árstop, élelmiszer-árstop, ársapka,