Hiába a jó termés: drasztikusan felmehet az ára ennek a magyar gyümölcsnek

Világgazdaság2023. február 6. 09:45

Tavaly 4 százalékkal, tavalyelőtt 7 százalékkal nőtt a körtetermés Magyarországon. A magyar körte kivitele emelkedett is, azonban még mindig elmarad az importtól - írja a VG. Hiába kerül több körte a piacra, az árak nőttek, pedig néhány EU-tagállamban olcsóbb is lett a körte.

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 2022. évi betakarítású körte termelői ára július és december között 8 százalékkal, kilónként 565 forintra drágult az előző év azonos időszakában mért átlagárhoz képest. Az év első négy hetében a belföldi Alexander/Bosc kobak fajta volt jelen a kínálatban, kilogrammonként átlagosan 711 forintos termelői áron, 20 százalékkal drágábban, mint egy éve. Az AKI korábban arról számolt be, hogy a gyümölcsfélék közül a körte termelői ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 33 százalékkal, a nagy volumenben előállított almáé viszont csupán 5 százalékkal - írja a lap.

Az európai körtetermés közben nagyobb ütemben nőtt a hazainál, 2,07 millió tonna körte termett 2022-ben, ami 20 százalékkal több a 2021. évi (rekordalacsony) termésnél. Az Európai Bizottság a körteárakról kiadott adatai szerint 2022 decemberében az egy évvel korábbinál 29 százalékkal alacsonyabb volt a körte ára Belgiumban (47 eurócent/kilogramm), míg Olaszországban 19 százalékos volt az árcsökkenés (1,55 euró/kilogramm).

Magyarországon a gyümölcsfákból kevesebbet, bokrokból a tavalyinál többet mért az idén a KSH. Az almatermesztők várhatóan jövőre is gyenge termést szüretelhetnek - írja a lap. Szemben az európaival, a körte globális termése várhatóan csökken – jelezte előre az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA).

Címkék:
vásárlás, európa, árak, magyarország, gyümölcs, drágulás, infláció, gazdaság, import, export, áremelkedés, termelés,