Így járnának a magyarok, ha kivezetnék az élelmiszerárstopot: kemény idők várnak mindenkire

Pénzcentrum2023. január 20. 09:45

Várhatóan óriási drágulással lehet majd szembesülni az ársapkákkal ellátott élelmiszerek körében, amint a kivezetik a hatósági árat, de az inflációs pályára ez alapvetően nem lesz hatással – írja a 24.hu

A portál arról kérdezett meg szakértőket, szerintük mennyivel nőhet az infláció, hogyha kivezetik a most érvényben lévő élelmiszerársapkákat. Az tudni lehet, hogy az árstopos termékek körülbelül 3 százalékos súllyal szerepelnek a teljes fogyasztói kosárban. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint az ársapka kivezetése 0,3-0,4 százalékponttal emelné meg az inflációt.

Ennél csak enyhén magasabb, 0,5 százalékpontos mértékűre taksálta a várható emelkedés mértékét Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Ezektől eltérő becsléssel állt elő Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint havi szinten 1-1,5 százalékpontos többletemelkedést okozna a fogyasztói árindexben, ha az ársapkákat kivezetnék. Viszont számításai szerint a kivezetés csak az élelmiszerkosárra vetítve 5,1 százalékpont lenne.

A kivezetés mellett ezektől függetlenül szólnak meggyőző érve is, a portál emlékeztet, hogy a kivezetéssel egyrészt megszűnnének a hiányjelenségek, másrészt enyhülnének az áremelések. Utóbbinak az az oka, hogy a több, nem árstopos termék valószínűleg az indokoltnál nagyobb mértékben drágult.

Címkék:
drágulás, árdrágulás, árstop, élelmiszer-árstop, élelmiszerdrágulás,