Elképesztő drágulás a magyar éttermekben: lassan tényleg luxus lesz nem otthon enni

Pénzcentrum2022. december 27. 11:03

Egyetlen egy év alatt 34 százalékot emelkedett a magyarországi vállalatok profitja, amit a jegybank igazgatója azzal indokolt, hogy felhajtották a keresletet a gyarapodó jövedelmek. Azonban a Portfolió szakértője már úgy számolt, hogy a kormány egyszeri kifizetései, például az SZJA-visszatérítés ezermilliárd forinthoz juttatta az embereket – hangzott el az RTL Híradóban.

Bár az élelmiszerárak is jelentősen drágultak az elmúlt hónapokban, de mégsem ez az, ami az egekbe tornázta fel a vendéglátási szektor árait. Rájuk ugyanis nem vonatkozik a csökkentett rezsiár semmilyen mértékig, így kénytelenek voltak az éttermek és a szórakozóhelyek megemelni az áraikat. Azonban ennek koránt sincs vége, jövőre újabb drágulás várható.

Azonban a jegybank friss jelentése szerint nem mindenhol falták fel a bevételeket a megemelkedő költségek. Ugyanis a költségemelkedés fölött is történtek jelentős áremelkedések is, amit a Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója a fogyasztás növekedésével indokolt, ami Magyarországon jobban emelkedett, mint más országokban.

Nyilvánvalóan addig emelik az árakat, ameddig el tudják adni ezeket a termékeket és szolgáltatásokat. Az idei év elején a kormáynzat gyakorlatilag 1000 milliárd forintot adott oda a választások előtt. A vállaltok pedig azzal szembesültek, hogy ha növelik az árakat, akkor is nő a kereslet

– mondta el Hornyák József, a portfolio.hu makroelemzője.

Címkék:
mnb, jegybank, vendéglátás, fogyasztás, ügyvezető, árnövekedés,