50-60 százalékkal drágult meg a karácsonyi hal: foghatják a fejüket a magyar családok, ez brutális

Világgazdaság2022. december 14. 09:02

Körülbelül 50-60 százalékkal kell többet fizetni a karácsonyi halért, mint egy évvel korábban, de az ellátás a termelés jelentős visszaesése ellenére is biztosított – írja a Világgazdaság.

Ahogy az egész magyar mezőgazdaság, úgy a halgazdaságok is megszenvedték a víz hiányát, sőt talán még jobban, mint más ágazatok szereplői – mondta el a lapnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. A szakember kiemelte a vízhiány, a sekély vizek felmelegedése és oxigénhiányos állapota által okozott károkat tovább növelte, hogy azokról a területekről, ahonnan a víz részlegesen vagy teljesen eltűnt, a halevő madarak átköltöztek a tógazdaságokhoz, és a maradék vizeken nagyon erős pusztítást végeztek.

Mindennek következtében bár az ellátás nem lesz veszélyben, de az árak igencsak jelentősen kilőttek. Tavalyhoz képest 50-60 százalékkal magasabb árcédulára kell készülnie a magyar vásárlóknak. Mindez nagyjából azt jelenti, hogy az élőponty kilója 1900–2200 forint körül alakulhat, szeletben 3500–3600, filézve 3800–4200 az ár, míg az afrikai harcsafilé 4500–5000, az élő szürkeharcsa 3800, a nyúzott 5900, a filé pedig 7900 forint körül landolhat a kosarakban. Lévai Ferenc hozzátette, hogy ők termelőként nem a teljes árréssel számolnak, előfordulhat, hogy a kiskereskedelmi láncokban ezeknél némileg magasabb árakkal is találkozhatnak a vásárlók. 

A Pénzcentrum még novemberben beszélgetett Sziráki Bencével, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ügyvezető igazgatójával a karácsonyi halárakról, illetve a halgazdálkodók idei évéről, a cikket a dobozra kattintva tudod elolvasni:

Címkék:
hal, halászlé, ponty, harcsa, halászat, ma-hal, karácsonyi étel, karácsonyi vacsora,