Mi lesz a magyarokkal a benzinárstop vége után? Megszólalt a szakértő, szerinte ez következik most

Pénzcentrum2022. december 9. 19:30

Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari elemzője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége. Szóba került az olajipar jelenlegi helyzete, a benzinárstop vége és az is, mi lesz most.

Helyreáll-e a magyar üzemanyag-kiskereskedelmi piac az ársapka kivezetése után? Miért nem ugyanaz a piac lesz ez már, mint az orosz-ukrán háború előtt? Mi történik a fehér benzinkutakkal? Ki lesz az új, nagy szereplő a színes oldalon? Ki lép a Lukoil helyére? A kis kutak számának csökkenése csökkenti-e az árversenyt, feljebb tolja-e az árszintet? Messzebbre kell-e ezután autózni a tankolásért? Visszatér-e a bizalom a piacra?

Milyen brent-átlagár várható 2023-ban? Miért van évek óta dízelhiány Európában? Hogyan fokozza ezt a február 5-én életbe lépő újabb embargó? Honnan tudja Európa pótolni az orosz gázolajat az amúgy is 10% körüli hiánnyal küzdő piacon? Lesz-e elég finomítói kapacitás a gázolaj-igényekre? Mennyi dízelt finomít a MOL Százhalombattán? Mi határozza meg a nemzetközi üzemanyagárakat? Mi a genovai piaci ár? Miért ehhez áraz Európa? Hol csapódik le a Brent-olaj és az orosz uráli olaj beszerzési árának különbsége? Milyen ciklusokban optimalizálnak a kőolaj-kereskedők?

Pletser Tamás közgazdász, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna c. műsorában válaszolt ezekre a kérdésekre 2022.12.08-án.

Címkék:
európa, piac, mol, oroszország, olaj, olajár, olajválság, olajipar, olajfinomító, olaj árfolyam, olajembargó,