Csak a jéghegy teteje az idei infláció: dupla annyiba kerül ma bevásárolni egy nyugdíjasnak, mint 3 éve

Népszava2022. november 23. 09:17

Egy dombóvári nyugdíjas asszony évek óta megíőzi a bevásárlásai után kapott nyugtát, melyek egyedülálló módon mutatják az évek során tapasztalt drágulást. Az infláció pedig nem csak idén volt brutális: 3 év alatt 96,2%-kal drégultak azok az élélelmiszerek, melyeket rendszeresen vesz – írja a Népszava.

Egy dombóvári nyugdíjas asszony évek óta félreteszi a vásárlás után kapott blokkjait, ezekből pedig az derül ki, hogy 3 év alatt 96,2%-kal drágult az a 28 termék, melyeket rendszeresen vásárol. Az asszony saját könyvelése azt is megmutatja, hogy míg az árak ilyen brutális tempóban emelkedtek, addig a nyugdíja ezzel egyáltalán nem tartott lépést. A novemberi emeléssel együtt összesen 25%-kal nőtt a nyugdíja 2019 óta, így jóval több megy el megélhetésére, mint korábban. Ráadásul a gyógyszerköltségei ugyanez alatt a 3 év alatt havi 9 ezer forintról 18 ezerre emelkedtek.

A termékek közül legszembetűnőbben a tojás drágult: 3 és fél szerese a mai ár a 2019-esnek, de a tejtermékek, a pékáruk és a zöldség-gyümölcs is dupla annyiba kerülnek a 3 évvel ezelőttihez képest. Ráadásul az asszony még örülhet a 200 ezres nyugdíjának, ugyanis bőven felette van a 125 ezres nyugdíjas szegénységi küszöbnek, ami alatt közel negyedmillióan élnek.

Címkék:
vásárlás, nyugdij, élelmiszer, nyugdíjas, drágulás, infláció, bevásárlás, kisnyugdíjas, átlagnyugdíj, árdrágulás,