Horroráron mérik idén a cukrászdák a mákos, diós beglit: még így sem éri meg otthon bajlódni vele?

Világgazdaság2022. november 21. 09:33

3000 forintról indul idén a minőségi bejglik ára és akár 4500-5000 forint is lehet. Nagynak tűnhet ez a szórás az árszabásban, de a szakértő szerint már a bejgli áránál is megjelenik az a tényező, hogy ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát. Bár idén is lehetnek jóval olcsóbb ipari termékek a boltok polcain, általában a minőségük is lényegesen silányabb, a többségük valójában csak „bejglire hasonlító” termék – mondta el a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs.

A szakértő arról is beszélt a VG-nek, hogy az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek. "A jelentősen megnövekedett költségek miatt sajnos a többségnek drasztikusabban kell idén emelni az árakon, ha továbbra is minőségi termékeket és hagyományos technológiával készített bejgliket szeretnének kínálni a vendégeknek" – hangsúlyozta.

Nem feltétlenül megoldás az otthoni sütés sem, hiszen például a diós bejgli tölteléknek valót körülbelül 20 százalékkal drágábban lehet most megvenni, mint tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg 2021 októberében 4860 forint volt egy kiló tisztított dió átlagára, addig egy évvel később már 5750 forintot kértek érte. 
Tovább drágítja a sütést, hogy mind a tésztához, mind a töltelékhez szükség van vajra vagy margarinra, ezek ára pedig majdhogynem a duplájára nőtt egy év alatt.

Címkék:
otthon, karacsony, rezsi, árak, drágulás, infláció, sütemény, édesség, pékség, bejgli, cukrász, sütés, energiaválság, rezsiemelés,