Itt a bejelentés: kiterjesztik az árstopot a tojásra, krumplira

Pénzcentrum2022. november 9. 10:30

Rendkívüli időpontra, szerdán 10-re hirdetett kormányinfót Gulyás Gergely. A kormány kibővíti az élelmiszer árstopot: ebbe a körbe fog tartozni a tojás és a krumpli is. A rezsi kapcsán a miniszter közölte: 2023. január 1-től sem emelkedik a rendszerhasználati díj.

Rendkívüli időpontra, szerdán 10-re hirdetett kormányinfót Gulyás Gergely. A miniszter azzal kezdte a tájékoztatót, hogy ismertette, a kormány tegnapi ülésén a gazdasági helyzettel és uniós kérdésekkel is foglalkozott az energetikai kérdések mellett.

A kormány szándéka hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa le az inflációt, ezért tartják fent a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot és a kamatstopot. A kormány kibővíti az élelmiszer árstopot:

  • a tojás (később a miniszter pontosított: az M-es méretű)
  • és a burgonya lép be a körbe (pontosabban a kései burgonyára, például az újkrumpli és az édesburgonya is marad piaci áron).

Ezeknek az árát a kereskedő által 2022 szeptember 30-án alkalmazott árnál nem lehet magasabb. Ez minden kereskedelmi egységre vonatkozik a nagybani piacokon kívül.

Kérdésre elárulta: az év végéig lesz érvényes ez a döntés is, ahogy az eredeti élelmiszer-árstop. Ha a termékek beszerzése biztosított és a költségvetésbe is belefér, akkor december 31. után is maradhat az intézkedés.

Szintén kérdésre elmondta: a tojásnál 25 százalékkal csökkenti az árat az intézkedés, a krumpli esetében ez 10 százalék. A kormány szerint ez "néhány százalékponttal" csökkentheti az inflációt.

Arra a felvetésre, hogy a kereskedők áthárítják az árstop költségeit más termékekre, a miniszter azt mondta: pont azért vannak bajban a kisboltok, mert ott ilyen hatás nincs. A nagyobb boltoknál pedig árverseny van, így pedig nem hiszi, hogy át lehet hárítani teljes egészében a költségeket.

A lehető leggyorsabban, néhány napon belül lép életbe a most bejelentett árstop - mondta a miniszter.

Így pedig a tojással és a burgonyával egészül ki az alábbi árstopos lista:

  • kristálycukor,
  • finomliszt,
  • sertéscomb,
  • csirkemellfilé,
  • far-hát,
  • napraforgó-étolaj,
  • 2,8 százalékos UHT tartós tej.

A rezsi kapcsán közölte: 2023. január 1-től sem emelkedik a rendszerhasználati díj. Gulyás azt is közölte, hogy "extraprofitadót" vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, ebből 40 milliárd forintra számít a kormányzat. A tárcavezető elmondta: december 31-ig döntenek a rezsiárakró.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az idei áramelkedés mértéke 13,5-14 százalék lehet Magyarországon, ahogyan az az MNB előrejelzésében szerepel

- mondta.

A nagy láncoknak nem adnak támogatást az árstop miatt, de a kistelepülések boltjai támogatást kapnak majd, erről majd Gyopáros Alpár képviselő fog bővebb tájékoztatást adni jövő héten. Az EU-s források kapcsán Gulyás elmondta: a hetekben dőlhet el a kérdés.

A Független Benzinkutak Szövetsége korábban azt kifogásolta, hogy az érintettek nem kapták meg a nekik járó támogatást. Ennek kapcsán Gulyás azt mondta, hogy ha valaki a jogszabályok alapján jogosult az összegre, az meg fogja kapni. A gyármentő program keretei pillanatok alatt kifogytak, a miniszter szerint egyelőre nem született döntés többletforrásokról.

A rezsiárak kapcsán arra tud garanciát vállalni a kormány, hogy év végéig nem emelkednek, de hiába a gázárak jelenlegi csökkenése, nem tudják garantálni, hogy 2023-ban csökkenhetnek a hazai rezsiárak. Az egynapos árak nem sokat jelentenek, most azért mentek le, mert a tárolók tele vanak. Amikor mindenki újra gázt fog beszerezni, akkor az árak ismételten fel fognak menni - magyarázta a miniszter. Hozzátette: mindenki úgy számolja a gázárakat, hogy a 3-6 hónap átlagát nézi.

Nem volt szó a vasárnapi boltzárról a keddi kormányülésen – válaszolta Gulyás Gergely újságírói kérdésre, és azt is elmondta, a hazai inflációt „csekély mértékben” befolyásolná, ha sikerül megállapodni a Bizottsággal, önmagában az uniós pénzeknek az energiaárakra nincs hatása.

Címlapkép: Soós Lajos, MTI/MTVA

Címkék:
infláció, bejelentés, kormányinfo, gulyás gergely, infláció mértéke, árstop, élelmiszer-árstop, ársapka,