Érik a méz-katasztrófa Magyarországon: hetek óta áll a piac, kiürülhetnek a polcok

Pénzcentrum2022. október 25. 21:03

A nyári aszály miatt, főként a Dunától keletre a szokásos mézmennyiség felét tudták a méhészek előállítani – mondta Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke. Hat hete komoly gondokat tapasztalnak a mézértékesítésben.

A Dunától keletre a napraforgó meghatározó bevételi forrása a méhésztársadalomnak, róla a méhek jelentős mennyiségű "alapanyagot" tudnának gyűjteni, ám idén az aszály miatt jelentős károkat szenvedtek el a napraforgótáblák, a szárazság miatt pedig nektárhiány lépett fel.

Mint Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke az Infostartnak elmondta, a szokásos nektármennyiség fele sincs idén, a repce pedig nem olyan növény, amely sokat hozzá tudna tenni, igaz, az akácméz termése "jó közepes" lehet.

Sajnos kellemetlen a helyzet, az átlagosnál jóval gyengébb termelési évet zártunk, de ennél is nagyobb gond talán, hogy a mézpiac már hat hete leállt, nincs mézértékesítés, nagyon sok termelőnél pedig ottragadt a kevés megtermelt méz is, nincs bevételi forrásuk

– fejtette ki, hozzátéve, hogy bár hivatalos információik nincsenek, nem is tudnak arról, hogy mi miatt áll, az országos egyesület is csak találgatja az okokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valószínűleg több összetevős a dolog. A nyugati kereskedők, kicsomagoló-üzemek kevesebb mézet igényelnek, mint a korábbi években, a recesszió hatásaitól félve,lehetséges, hogy a megtermelt ukrán méz jóval korábban került piacra a szokásosnál, valamint nem tudni, a mézkereskedők milyen úton, honnan szereztek be olcsó mézet, lehet, hogy Európán kívülről is

– vélekedett Haász Ferenc. Ebben a helyzetben amit tenni tudnak, jelzést tettek a szaktárca felé, de azonnal intézkedést nem lehet tenni, de azok a vállalkozók, akik pár éve vettek fel 10-12-15 millió forintnyi kölcsönt, a mézzel nem tudnak fizetni a boltban, az iskolában pedig az étkezésért, ha a mézüket nem tudják eladni, még teljesíteni sem tudják a vállalt feltételeket.

Címkék:
méz, mézpiac, aszály, recesszió, méztermelők, méztermelés,