Így lett a tojás egy vagyon 2022-ben: elértük az árplafont, innen csak lefelé van?

Népszava2022. október 11. 10:02

Visszaesett a vásárlási kedv az élelmiszerboltokban, amely valószínűleg az árak drasztikus emelkedésének tudható be. Egy év alatt megduplázódott a tojás ára az élelmiszerboltokban, vadászni kell a megfizethető árú termékeket. Úgy tűnik azoban, hogy vannak termékek, amelyek már képtelenek tovább drágulni.

A 10 darabos, ketreces, M-es tojás darabja a kiskereskedelemi üzletláncokban 92 forintba került, így egy hét alatt 14,5 százalékot drágult, míg tavaly október elejéhez képest duplázódott az ára az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének október 3-9-i adatai szerint. Az L-es méret már 106 forint, ami egy hét alatt 9,3, egy év alatt 108,5 százalékos áremelkedést jelent - írja a Népszava. A jobb minőségű, mélyalmos, L-es méretű tojás már 116 forintba került a múlt héten, holott egy héttel korábban még 95 forint volt, év elején pedig még csak 51 forintot kértek érte. A nagyobb élelmiszerboltokban hétfőn mérettől és minőségtől függően 104-150 forintért árulták a tojást, de saját márkás kiszerelésben 77-85 forintért is lehet még mélyalmos tojást kapni.

Más termékek esetében is sokat lehet spórolni a saját  márkás termékeken: a 250 grammos félzsíros tehéntúró kilós ára az AKI adatai szerint a múlt héten 2283 forint volt, a gyártói márkás viszont 3363 forintba került. (2021. október elején még 1398 forint volt.) Egy kiló, gyártói márkás trappista sajt a múlt héten 4462 forintba került, a saját márkás termékért „csak” 3490 forintot kértek. Hogy ilyen árakra egyre kevésbé van fizetőképes kereslet, az jelzi, hogy a KSH a nyár mindhárom hónapjában visszaeső forgalmat mért az élelmiszerkiskereskedelemben. Az is árulkodó, hogy

egyes termékek árai elkezdtek csökkenni.

Az AKI adatai szerint a tavaly óta jócskán megdrágult gyártói márkás trappista sajt fogyasztói ára a múlt héten már 1,28 százalékkal csökkent. Egyelőre nem látni, ez mennyire lesz tartós trend (tavasszal voltak ennél nagyobb, 9 és 12 százalékos heti áresések is, amelyeket azonban 16, 17 százalékos drágulások követtek).

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, drágulás, infláció, tojás, áremelkedés, tojásár, tojásfogyasztás, tojáspiac, árdrágulás,