Súlyos jelentés érkezett a magyar borászatokról: durván elszállhat a szőlő és a bor ára

Pénzcentrum2022. augusztus 22. 09:01

Az áremeléssel kapcsolatos előrejelzések jellemzően a borszőlőkre vonatkoznak – részletezte az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja. Varga Máté szerint a drágulást majd csak a tél folyamán, a jövő évi borárakban fogják érezni a fogyasztók.

A tavalyinál 10-20 százalékkal magasabb szőlőárakat tartana indokoltnak az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: az ok az aszály, ami nem igazán tett jót az ültetvényeknek. A szüret ezért korábban is lesz.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Varga Máté szerint a csemegeszőlő árát csak kevésbé befolyásolja ez az áremelkedés, bár kétségtelen, hogy azért erre is lesz hatása. A a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja reálisnak nevezte az Agrárminisztérium 10-20 százalékos árnövekedést mutató előrejelzését. Mint mondta, a szőlőtermesztők költségei az idén jelentősen emelkedtek, és az infláció miatt a családok megélhetése is több bevételt igényel.

A szőlőtermesztési szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a borvidékek eltérhetnek ettől a most megadott 10-20 százalékos áremeléstől, ugyanis lehetőségük és jogkörük is van arra, hogy az árak előrejelzését fajtánként adják meg. Kiemelte, hogy talán még nem volt olyan szüret, amikor a piaci kérdéseket ilyen sok bizonytalansági tényező befolyásolta volna, mint az idén.

Címkék:
bor, drágulás, infláció, borászat, szőlő, szakember, előrejelzés, borász, szüret, agrárminisztérium,