Veszélyben a barack és a dió: eltűnhetnek Magyarországról az őshonos gyümölcsök

Pénzcentrum2022. augusztus 18. 08:15

A súlyos aszály miatt a gazdáknak el kell gondolkodni más gyümölcsök termesztésén, az eddig őshonos típusok ugyanis lassan lehet, hogy eltűnnek.

Az idei nyár, illetve a szárazság már egy előfutára annak, amire számítanunk kell a következő években, évtizedekben az időjűrűs szempontjából. Ennek nem csak az emberek közérzetére és önmagában a természetre, hanem a mezőgazdaságra is súlyos hatással lesz - előfordulhat az is, hogy Magyarországról őshonos gyümölcsök tűnnek majd el, írja cikkében a HelloVidék.

A gazdáknak, akik eddig például barackot vagy diót termesztettek, el kell gondolkodniuk azon, hogy gránátalmát, kivit vagy olajbogyót termesszenek, ezek a gyümölcsök ugyanis sokkal jobban bírják az asztály, mint a hazánkban jól ismert típusok. Persze olyanok is vannak, amelyek pedig a mi telünket nem bírják - mutatott rá a szakértő.

Az avokádó, a papaya, a mangó vagy éppen a citrusfélék üvegházban jól tarthatóak itthon, ezek az inkább trópusi, mint mediterrán növények azonban nem bírják a mi telünket, állandó 10 fok feletti hőmérsékletre van szükségük, és persze párás levegőre. A mediterránnak tartott gyümölcsök közül a füge a Dunántúlon régóta megél, de jó pár éve sikerrel lehet telepíteni a Tiszától keletre is, annyit melegedett, változott az alföldi mikroklíma, hogy fügét már csemeteként is is átteleltethetünk. A kivi, a gránátalma és a termő olajbogyóval már kicsit másabb a helyzet, ezeket a fákat ugyanis hazai körülmények között még mindig elő kell nevelni ahhoz, hogy aztán átteleljenek

mondta a HelloVidéknek Kasza Zsuzsa, az Oázis Kertészet kertészmérnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha kíváncsi vagy, milyen gyümölcsben éri meg gondolkodni, és mit okozhat még hosszú távon az aszályos időjárás, olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címkék:
időjárás, zöldség, gyümölcs, termelők, aszály, hellovidék, gazda, agrár,