Tényleg áthárítják az árstop miatti veszteségeiket a boltláncok a vevőikre? Így érzik a magyarok

G72022. június 10. 09:03

A magyaroknak mindössze 6 százaléka gondolja azt, hogy az árstop miatti veszteséget a boltok teljes egészében lenyelik, a többség szerint részben vagy egészben a vevőkkel fizettetik azt meg.

Az árstoppolt tejen egy év alatt nulla százalék volt az infláció, a nem árstopposon viszont 35,5 százalék. Nagy kérdés, hogy akkor is 35 százalékkal drágult volna az 1,5-ös tej, ha nincs árstop? Vagy a bolt és a tejüzem megpróbál a haszonkulcsánál maradni, és a hatósági ár miatt kieső bevételét más termékek nagyobb fokú áremelésével ellensúlyozza?

Hogy a kiskereskedelmi boltláncok, milyen mértékben hárítják át a veszteségüket a vevőkre, még nem lehet tudni, ám érdekes lehet, hogy mit gondolnak erről a vásárlók. A G7 által végzett felmérés arról kérdezte meg a magyar lakosságot, hogy szerintük az élelmiszerboltok mennyire kompenzálják az árstopot más termékek áremelésével.

A válaszokból az derült ki, hogy a magyar lakosság 90 százaléka legalább részben feltételezi ezt a kereskedelmi gyakorlatot, 42 százaléka szerint a kompenzáció teljes mértékű, vagyis a boltok teljes egészében megkeresik az árstop miatt kieső pénzüket. Minél magasabb végzettségű egy vásárló, annál inkább gondolja azt, hogy a boltok teljes mértékben kompenzálják az árstopot.

Címkék:
vásárlás, infláció, magyar, termék, boltok, termékek, árstop, ársapka,