Vámos György a különadóról: a boltoknál nem az első lépés lesz az áremelés

Pénzcentrum2022. május 26. 16:23

Nem jelent automatikus áremelést az extraprofit-különadó a boltokban - mondta a Pénzcentrumnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György kifejtette, a hazai üzleteknek már így is óvatosan kell bánniuk az árakkal.

Az új extraprofit-adó ugyanolyan költségként jelentkezik a kiskereskedőknél, mint a villanyszámla, vagy a kiskereskedelmi adó - kommentálta a kormányzati döntéseket Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arról beszélt, hogy a kereskedők nem feltétlenül építik majd be az áraikba az új terhet:

Manapság vigyázni kell az áremelésekkel, hiszen ebben a tekintetben hatalmas a verseny az üzletek között, a vásárlók pedig árgús szemekkel figyelik az árcédulákat. Így a boltoknál nem ez az elsődleges út: a cégek első körben megnézik, hogy hol tudnak vágni a költségeken, például halasztanak egy-egy nagyobb beruházást. Tehát az árak emelésére nagyon szűkek a lehetőségek, a vállalatok inkább takarékoskodni próbálnak

- magyarázta a főtitkár. Hozzátette: ugyanakkor előfordulhat további áremelés az üzletekben, de nem csak az új különadó miatt, hanem például a beszállítói költségek, vagy a rezsiköltségek emelkedése miatt is.

Címkék:
adó, különadó, drágulás, áremelés, profit, boltok, áruházak, vámos györgy,