Lassan már luxus lesz a magyar eper: elképesztő árakon kínálják idén a földeken

Pénzcentrum2022. május 22. 08:02

Két éve már május második hetében országszerte lehetett Szedd magadban eprészni, idén a dömping csak a hónap végére várható, akkorra lehet számottevő termés.

A földieper Európa őshonos bogyós erdeigyümölcsei közé tartozik, de szinte mindig a gazdagok luxusélelmiszereként tartották számon, hiszen a legromlandóbb gyümölcsök egyike, amit leszedése után azonnal el kell fogyasztani – írja a HelloVidék.

Évről évre korábban kezdődik a szamóca árusítása a boltokban, piacokon, a szezon előtti gyümölcsnek viszont borsos ára van. Az utóbbi években az eper – mint minden magyar gyümölcs – drágul. Az árakat befolyásolja a főként görög és spanyol import eper ára és mennyisége, az eperföldeken fellépő munkaerőhiány, a minimálbér és garantált bérminimum emelése és a termesztési költségek emelkedése, ráadásul mindemellett itt van még az orosz–ukrán háborús helyzet is.

A gyümölcstermesztést minden évben befolyásolja a tavaszi időjárás, ami idén extrém száraz volt, az árakra pedig az is hatással van, hogy mikor vesszük az epret: a magyar gyümölcsök a 12. hét környékén még többszörösébe kerülnek (több mint 6000 Ft/kg), mint a 20. hét után (tavaly már 2000 Ft/kg alatt volt).

És persze akár magunknak is nevelhetünk. A kiskerti epertermesztés esetében érdemes utánanéznünk annak, hogy milyen eperfajt sikerült beszereznünk, ugyanis vannak „egyszertermő”, „folytontermő” fajták és aprószemű erdei szamócák is. Ezeknek a gyümölcshozama eltérő – az egyszertermő jellemzően rövidebb idő alatt hoz sok termést, míg a többi fajtán mindig lesz néhány szem, akár a nyár végéig -, olyat válasszunk, ami közelebb áll a fogyasztási szokásainkhoz.

Címkék:
vásárlás, eper, magyarország, gyümölcs, hellovidék, eperszedés, eperszezon,