Olyan kincs lapul Kárpátalján, amiről kevesen tudnak: ezt a háború sem söpörheti el

Pénzcentrum2022. március 11. 08:15

Északkelet-Magyarországon a határnál nem ér véget a magyar kultúra, ugyanis a világháborúk lezárultával a Magyarországtól Ukrajnához csatolt terület, Kárpátalja lakosságának 12%-a ma is magyarnak vallja magát. A kárpátaljai magyarok hétköznapjaiban - habár Ukrajna orosz megszállása az élet minden területére rányomja a bélyegét -, szokásaiban és gasztronómiájában érdekes és izgalmas kombinációját figyelhetjük meg a keleti szláv népek és a magyarok hagyományainak. Járjunk a végére: milyen népszokások jellemzik a térséget, miben más Kárpátalja kultúrája az itthonitól? Milyen érdekes látnivalók találhatóak a határon túl? Milyen különleges jellemvonásai vannak a gasztronómiának, hogyan keverednek ételeikben a magyar, ukrán és orosz vonások? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a HelloVidék.

Kárpátalja térségén számos népcsoport osztozik: a többséget alkotó ukránok mellett a legjelentősebb kisebbség a magyaroké, azonban szép számmal élnek itt oroszok, románok, ruszinok, romák és más nemzetiségek is. A környék kultúráját és szokásait érdekes keveredés jellemzi, ami mindenképpen megmutatkozik az ebédlőasztalon is – mondhatni igazi fúziós konyhával állunk szemben. A térség szokásait bemutatva eláruljuk, mik Kárpátalja jellegzetes alapanyagai, milyen népszerű magyar, ukrán és orosz ételeket fogyasztanak ezen a vidéken, és hogy mik kerülnek a terítékre különleges alkalmakkor.

Érdekes, egyszerre idegen, mégis ismerős ízvilágú receptekkel illusztráljuk a fúziót: a beregszászi savanykás céklagulyás készítésével egy tányérban szerepeltethetjük Kárpátalja magyaros és szláv ízeit. Gondoltad volna, hogy a disznóhús, a savanyú káposzta, a cékla, a paradicsom és a tejföl ilyen ínycsiklandó és komplex egytálételt eredményezhet? Egy végtelenül egyszerű desszertet is hoztunk, amit leginkább a túrógombóc szláv verziójaként emlegethetünk: ez a szirnyiki nevű ukrán-orosz túródesszert.

Erről mesél nekünk Kárpátalja

Ha bővebben is érdekel a HelloVidék írása, akkor itt elolvashatod a teljes cikket!

Címkék:
gasztronómia, hellovidék, hello vidék, gasztroturizmus, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,