Ezzel a kártyával vásárolják az élelmes magyarok az élelmiszert februártól: a vevő és a bolt is jól jár?

Magyar Nemzet2022. február 9. 09:17

A boltok várakozásai szerint a családokhoz napokban érkező juttatások, valamint a megemelt fizetések kézhez vétele és a Szép-kártyás költések miatt az elkövetkező időszakban felfut az élelmiszerboltok értékesítése. Felvásárlási hullámra azonban továbbra sem számítanak az árstop.

Míg a korábbi években a februárt visszafogottabb költekezés jellemezte, idén lendületesen alakul a fogyasztás. Ebben a hónapban magas bolti forgalommal számolnak a piaci szereplők, több területen is – mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek, aki rámutatott: mind a hat nagy piaci szereplő kivétel nélkül elfogadja a pihenőkártyás fizetést, ami biztosan a forgalom felfutásával jár. Vámos György hozzátette, hogy mérettől függetlenül bármelyik kiskereskedő köthet elfogadóhelyi szerződést a Szép-kártyák beváltására, amely a kafetériában részesülő vevők számára pluszszolgáltatásként további vonzerőt jelent. 

Tény, hogy minél kisebb egy üzlet, annál nehezebben tudja kivédeni az árstop hatásait. Az áremelés viszont nem jellemző más termékeknél, inkább a tervezett kiadások csökkentésével kerülik el a kereskedők a bevételkiesést – mondta a szakember. Azt is elmondta, hogy a 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés és a béremelések hatására az első félévben biztosan erős marad a bolti fogyasztás, és nem is csak az élelmiszerüzletekben.

A kormányzati intézkedések bőséges pluszforrást jelentenek a a vásárlásokhoz

– emelte ki Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke is. Mint hangsúlyozta, a friss tapasztalatok szerint látványos a Szép-kártya-tulajdonosok megjelenése az élelmiszerüzletekben, ahol már a hónap első napjaiban jóval élénkebb volt a költekezés. Szerinte azzal lehet számolni, hogy májusig nem ragadnak be komoly összegek a pihenőkártyákon, ahogy az az előző években előfordult. 

Címkék:
vásárlás, nyugdij, szja, élelmiszer, bolt, szép kártya, béremelés, kiskereskedelem, kereskedelem, fogyasztás, 13. havi nyugdíj, szja-visszatérítés,