Tovább drágulhat a horror árú krumpli: csúnya hónapok jönnek, ezt mindenki megérzi

Pénzcentrum2022. január 17. 08:31

Immár a burgonya a legjobban dráguló termék, ami majdnem harmadával kerül többe, mint egy éve a KSH friss adatai szerint. A Terméktanácsnál úgy számolnak, az energiaköltségek és a bérek megugrása miatt még tovább drágulhat Magyarország egyik legkelendőbb élelmiszere a következő hónapokban.

Egy átlagos család majdnem 6 kiló krumplit vásárol havonta, több mint kétszerannyit, mint például cukorból. Mára azonban már a burgonya lett a legjobban dráguló termék a boltokban. Múlt hónapban 30,3 százalékkal kértek érte többet, mint egy évvel korábban a KSH friss adatai szerint - az RTL Híradó beszámolója szerint hatodik hónapja emelkedik az ára.

A termelők azzal érvelnek, hogy 20 százalékkal kevesebb burgonya termett Európában, mint egy átlagos évben szokott, mert szélsőséges volt az időjárás. Szűcs Attila, a Burgonya Terméktanács Étkezi Burgonya Szekció tagja a riportban arról beszélt, idén további 25-30 százalékos drágulásra számítanak a termelők a kötelező minimálbéremelés, és a megugró energiaárak miatt.

Címkék:
vásárlás, árak, időjárás, drágulás, burgonya, krumpli, termelők, burgonya ára,