Kijöttek a pontos részletek az élelmiszerár stopról: így csökken a termékek ára

Pénzcentrum2022. január 15. 08:35

Magyarországon nő az infláció, emelkednek az árak, ezért a kormány úgy döntött, hogy 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába. Péntek este napvilágot láttak a pontos részletek a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor a Facebook oldalán tett bejelentést szerdán késő délután: 6 élelmiszer árát állítják vissza a 2021. októberi szintre. Magyarországon nő az infláció, emelkednek az árak, ezért a kormány úgy döntött, hogy 6 termék esetében beavatkoznak az árak alakulásába. A rendelet szerint a hatósági áras termékek pontosan ezek:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

Tehát ezen termékek ára február 1-től nem lehet magasabb a 2021. október 15-én alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál. Ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni,vagy a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni.

Ha a kereskedő kedvezményes áron értékesítette ezen termékeket azon a napon, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény szerinti számlázott átadási ár vagy önköltségi ár mértéke megegyezik a 2021. október 15. napján érvényes számlázott átadási ár vagy önköltségi ár mértékével.

Címkék:
vásárlás, árak, magyarország, infláció, bevásárlás, termékek, élelmiszerár, hatósági ár, árstop, ársapka,