Kínai mézek lepik el a magyar boltok polcait: ha ez nem hamisítás, akkor mi az?

Magyar Nemzet2021. december 23. 09:31

Ismét kínai méz kerülhetett az áruházak polcaira. Az egyik legnagyobb hazai mézkiszerelő vállalkozó az évekkel korábbi botrányai után most újra a hatóságok látókörébe került. Bár az elmúlt években a hazai méhészek a hatóságokkal együtt komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy végre megtisztuljon a piac és lekerüljön a boltok polcairól a kínai méz, úgy tűnik, hogy álruhában ugyan, de ismét bekerült az áruházak kínálatába a köztudottan nem természetes úton előállított termék.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete különböző szempontok mentén, folyamatosan vizsgálja a magyar áruházláncok polcain lévő mézeket. Legutóbb a termékek eredetét vették górcső alá és indítottak laboratóriumi vizsgálatokat. Mint azt Brunner Ferenc, az egyesület elnöke elmondta a Magyar Nemzetnek: több hazai áruházban vásárolt „EU-országokból és EU-n kívüli országokból származó mézkeverék” címkével ellátott terméket teszteltek. 

A tételek többségéről kiderült, hogy lényegében csak kínai mézet tartalmaznak az üvegek. Csupán néhány mintánál tudták igazolni az Európai Unióból származó méz jelenlétét a szakemberek. Ráadásul a termékek címkéjére nemzeti színű lobogót tettek, ezáltal megtévesztve a fogyasztókat. Az egyesület a kapott vizsgálati eredményeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak is eljuttatta, a hatóság pedig ellenőrzést indított az ügyben.

Bár a mézek különböző áruházláncok kínálatában szerepeltek, egyvalami közös volt bennük: Klenáncz József mézkiszerelő üzeméből kerültek ki. A vállalkozót évekkel korábban többször lefülelte már a hatóság a hamis kínai méz forgalmazása miatt, legutóbb novemberben kapott nagyobb büntetést a vállalkozó hamis akácméz forgalmazásáért. A vállalkozó a mézhamisítási üggyel kapcsolatban elmondta: a szóban forgó termék az előírtnál valóban kevesebb akácpollent tartalmazott, ez azonban szerinte nem számít hamisításnak.

Méhek által gyűjtött, virágok nektárjából származó méz volt az üvegben, és nem hamisítvány

– fogalmazott. A jogszabályok szerint ahhoz, hogy egy terméket akácméznek lehessen nevezni, legalább ötvenszázalékos arányban akácpollent kell tartalmaznia. Klenáncz József míg korábban valóban használt kínai mézet a termékeihez, ma már csak Ukrajnából vásárol, a mézkeverékek tehát csak hazai és ukrán mézet tartalmaznak. Ennek ellentmondanak azok a vizsgálati eredmények, amelyeket a mézkiszerelők egyesülete megbízásából készített a brémai Quality Services International GmbH laboratórium. A mézek eredetét tekintve a kilenc ellenőrzött termékből csak három tételnél merült fel a gyanú, hogy esetleg kelet-európai mézet is tartalmazhat, míg

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a kínai méz jelenlétét minden esetben igazolták a vizsgálatok. 

A kínai méz forgalmazását nem tiltja törvény, az áru származásáról azonban tájékoztatni kell a fogyasztókat. Az elmúlt évek botrányai után azonban a szakemberek mellett az egyszerű fogyasztók is tisztában vannak azzal, hogy a Kínából érkező méz nem a természet ajándéka, sokkal inkább laboratóriumokban, mesterséges körülmények között előállított termék. 

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, méz, méhész, kína,