Kőkemény áremelést hozhat a papírhiány: Magyarországon is egyre aggasztóbb a helyzet

Pénzcentrum2021. december 19. 14:02

A biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt folyamatosan nő a kereslet. Emelkedett a papír csomagolóanyagok kereslete és az ára is. A drágulás jövőre lesz érethető a polcokon a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szerint

Kína eddig nagy hulladékpapír-importőr volt, de az ottani jogszabályváltozások miatt már nem papírhulladékot, hanem egy köztes alapanyagot importál, és részben ez vezetett ahhoz, hogy papírhiány alakult ki – mondta az Infostartnak a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

Nagy Miklós szerint a kialakult hiányt fokozta a műanyagcsomagolók terén Európában bevezetett nagyon szigorú, szerinte nem teljesen átgondolt szabályozás. Kifejtette: a nagy csomagolószer-gyártók jellemzően éves kontingenssel dolgoznak.

Hozzátette, hogy már Magyarországon is látható, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használunk. A jogszabályi változás, illetve az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi termékdíjtétel-emelés miatt a határidő előtt a forgalmazók, a felhasználók jelentős készleteket halmoztak fel. Ez a mennyiség idén torzítja a számokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyártók ugyanakkor arról számoltak be, hogy már a második féléves megrendelések szolidabbak, tehát csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi évekhez képest – emelte ki Nagy Miklós. A főtitkár hozzátette, hogy a 15-50 mikron közötti falvastagságú, biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt viszont folyamatosan nő a kereslet.

Címkék:
drágulás, áremelés, áremelkedés, kereslet, műanyag, papír,