Küszöbön a magyar pálinka-háború: így teszi tönkre az adómentes magánfőzés a mesterek munkáját

Világgazdaság2021. november 19. 10:03

Árat kellene emelniük a kereskedelmi pálinkafőzdéknek, de erősen kérdéses, hogy mit bír el a piac. Eközben erős a gyanú, hogy a magánfőzdékből is kerül kereskedelmi forgalomba párlat, ami rombolja a Covid-járvány miatt is nagy kieséseket elszenvedett főzdék piacát - írja a Világgazdaság.

Már ötödik éve rossz a baracktermés, emelkedtek a gyümölcsárak, az infláció, és az adók - ezeknek mind be kellene épülnie a bolti pálinka árába. Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke szerint viszont a fogyasztói ár további növelését a vásárlók többsége nem tudja tolerálni. Ráadásul a főzdék szeretnék a járvány miatti korlátozások következtében elmaradt forgalomból adódó veszteséget csökkenteni, s ebben az „újra játékba kerülni” törekvésben az áremelés nem feltétlenül alkalmazható - mondta a lapnak.

A magánfőzéssel kapcsolatban a szakértő elmondta: ha nem tartják be a jogszabályokat a magánfőzők, és a jogszabályban meghatározott mennyiségnél többet állítanak elő, illetve azt kiviszik a piacra, akkor az a kereskedelmi főzdék forrásait fogja apasztani. A PNT-elnök szerint többen félreértelmezik a jogszabályok által engedélyezett kedvezményt és az ellenőrzéssel megbízott önkormányzatok nem rendelkeznek elég humán erőforrással és kellő tapasztalattal. A bérfőzés adómentességétől a PNT azt reméli, hogy akik korábban a magánfőzőknél illegálisan főzettek, most visszatérnek a nagy szaktudású, ellenőrzött bérfőzdékbe.

A magánfogyasztásra történő főzés, főzetés és az illegális forgalomból történő fogyasztás vélelmezhetően nő, mivel az egy főre eső égetett szeszesital-fogyasztás évtizedek óta állandónak mondható, fejenként és évente 3,3-3,5 liter, abszolút (100 százalékos) alkoholban kifejezve, a pálinka szabadforgalma viszont apadni látszik az elmúlt, járvány sújtotta években.

Címkék:
vásárlás, pálinka, alkohol, pálinkafőzés, rövidital,