Durván megdrágulhat a magyarok kedvenc karácsonyi fogása: a benzin drágulása ide is begyűrűzött

Pénzcentrum2021. november 7. 16:05

Megkezdődött az őszi lehalászás a somogyi tavakon. Az aszályos időjárás miatt az érzékenyebb halfajokból kevesebb van, de a pontyállomány bőséges és a karácsonyi ünnepekre minden fogyasztót ki tudnak szolgálni.

A napokban kezdődött meg az őszi lehalászás Somogy megyében, az azonban már most látszik, hogy a nyári aszályos idő nem kedvezett a halgazdálkodásnak. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója szerint éppen ezért az érzékeny fajok közül keszegből és süllőből kevesebbre számítanak - derül ki a vezető a Sonline-nak adott nyilatkozatából.

Németh István azonban hozzátette, hogy a megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágulásra kell számítani a halak esetében, illetve fel kell készülni arra is, hogy az ünnepi időszakban nem lehet majd ezer forintnál kevesebbért hozzájutni egy kiló pontyhoz.

A magyarok egyébként karácsonykor eszik a legtöbb halat, ilyenkor fogy el az éves megvásárolt halmennyiség 40 százaléka. Az éves halfogyasztás mértéke azonban a magyarok esetében jelentősen elmarad az uniós átlagtól. Míg hazánkban 6,7 kilogramm az éves fogyasztás, az unió polgárai átlagban 24–25 kilogramm halat esznek évente.

Címkék:
magyarország, hal, magyar, magyarok, halászat,