Árat emelhet az Ikea: a magyar vásárlók is jócskán megérezhetik a drágulást

Pénzcentrum2021. november 5. 09:03

Áremelés mellett döntött az Ikea, mivel a szállítási költségek is emelkednek és az ellátási láncban is fennmaradnak a problémák. Az anyacég a magasabb nyersanyag- és szállítási költségek egy részét hárítja a kiskereskedőkre, így a magyar leányvállalatra is.

A globális ellátási lánc fennakadásai az előrejelzések szerint jövőre is kitartanak, ezért az Ikea áremelés mellett döntött, írja a G7. A cég negyedéves jelentése szerint idén csökkenni fog a nyereségrátája a megnövekedett szállítási és beszerzési költségek miatt. Ezen költségek jeletős részét tovább fogják hárítani a franchise-partnereknek, akik pedig eldönthetik, mennyire terhelik át ezeket a vásárlókra - így Magyarországon is drágulhatnak az Ikea termékei.

Egyébként az Ikea Group termékeire a kereslet rekordszintre nőtt a járvány alatt, azonban az ellátási problémák miatt csökkent az adózás előtti eredmény és a profit is. A második félévben rendre gondot okozott az áruházak rektárkészletének feltöltése, amit a magyar vásárlók is érezhettek.

A cég nem számít arra, hogy ezek a problémák 2022-re megoldódnak, Martin van Dampénzügyi igazgató a magas energiaárak és az ellátási lánc problémái miatt arra számít, hogy 2022 „nehezebb év lesz több kihívással”.

Az Ikea szeptemberig nem emelt árakat a kiskereskedőknek, de jelezte, hogy a magasabb nyersanyag- és szállítási költségek egy részét ebben a pénzügyi évben az üzlettulajdonosokra hárítja. Van Dam szerint franchise partnereknek lesz mozgástere abban, hogy a magasabb árakat áthárítják-e a vásárlókra, és ha igen, akkor milyen mértékben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Branstetter Sándor, MTI/MTVA 

Címkék:
vásárlás, IKEA, drágulás, áremelés, franchise, költségek, ikea magyarország,