Nagy a baj az építőanyagpiacon: több vizsgálatot is indított a GVH

Pénzcentrum2021. augusztus 11. 14:02

Párhuzamosan négy versenyhatósági vizsgálat zajlik az építőipari piacokon. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – ígéretéhez híven – minden jelzést megvizsgál, ami piaci torzulásra vagy esetleges jogsértésre utalhat az érintett szektorban. A nemzeti versenyhatóság világossá tette, hogy kiemelten fontosnak tekinti a tiszta versenyt az építőipari alapanyagok piacán, így különös figyelmet fordít rá. A hivatalon belül külön vizsgálói csoport elemzi a piacról érkező, megnövekedett számú panaszt és jelzést.

A kiemelt figyelemmel összhangban az építőipari piacokon immár egyszerre négy versenyhivatali vizsgálat folyik, részben az utóbbi időben prioritásként kezelt jelzések alapján. A GVH gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt folytat eljárást a kavicspiac egyik vezető regionális szereplőjével szemben, amiért a cég visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy drágábban értékesíthessen.

Továbbra is folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben szintén gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indított eljárás is. Immár a Kormány által kifejezetten az építőipari problémákra tekintettel kibővített versenyhatósági eszköztárra alapul a hazai téglapiac strukturális gondjait kereső, gyorsított ágazati vizsgálat.

Ezen speciális eljárás keretében a Versenyhivatal mind a hazai téglagyártóknál és nagykereskedőknél, mind a forgalmazóknál országszerte rajtaütéseket folytatott, hogy végig kísérhesse egy termék „életútját” a gyártótól a kereskedőn át egészen a fogyasztóig.

Az építőipar fokozott figyelme emellett megmutatkozik a fúziókontroll során is: a versenyhatóság nemrég vizsgálat alá vont egy építőipari kivitelezéseket érintő összefonódást. Az előzetes adatok alapján ugyanis nem volt felmérhető, hogy a külföldi cégfelvásárlás milyen hatással lenne az óriási drágulással küzdő ágazatra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Teljes eszköztárunkkal azon vagyunk, hogy az építőipar gondjait enyhítsük. Minden jelzést figyelünk, a folyamatban lévő vizsgálatok során pedig az esetleges versenyproblémák mielőbbi feltárására és orvoslására koncentrálunk

– mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Címkék:
vizsgálat, építőipar, piac, gvh, visszaélés, versenyhivatal, eljárás, építőanyagok,