A vendég fizeti a magasabb adót: keményen drágulhat a házhozszállítás

Pénzcentrum2021. augusztus 5. 10:08

Egyelőre nem okozott tömeges drágulást az elviteles ételek áfakedvezményének megszüntetése. A belföldi turistaparadicsomokban most van elég beülős vendég, a pesti éttermek egy része viszont még ki sem nyitott. - írja a Világgazdaság

Nyolc és fél hónap után, augusztus 1-jén megszűnt az elviteles, valamint a házhoz szállított ételekre és italokra a járvány miatti veszélyhelyzetben 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfakulcs, amivel a novemberi teljes étterembezárás után élhettek a kedvezményezettek. A helyben fogyasztás maradt az 5 százalékos kategóriában, miként az a pandémia előtt is volt. Az összes többi esetben, akár elvitelre kéri, akár házhoz szállítva rendeli meg a vendég, 27 százalékos áfával kell számlázni mindent. Az első napok tapasztalatait összegezve a Wolt ügyvezetője, Tajta Ákos úgy értékelt a VG-nek, hogy a velük szerződésben lévő éttermeknél a bruttó végfelhasználói árakban nem tapasztaltak változást az áfa mértékének emelkedését követően. 

Az étel-házhozszállítás piacán most is érzékelhető a szokásos nyári visszaesés, de ősztől ismét a forgalom emelkedését várják.

 Okkal, hiszen az elmúlt időszakban, a járványügyi korlátozások hatására, sokan hozzászoktak a házhoz szállításhoz az élelmiszerek és a meleg ételek terén is. Többen rendelnek, de nem többet, amit pontosan tükröz, hogy az elmúlt másfél évben a Wolt forgalma például több mint a négyszeresére nőtt, a kosárérték viszont nem változott, és ma is átlagosan 3–5 ezer forint között mozog.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A házhoz szállítás – mint azt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) gasztronómiai társelnöke, a La Perle Noire étterem társtulajdonosa, Gendur András a lap kérdésére kifejtette – nem minden étteremnek volt járható menekülőút a járványhelyzetben. A Covid-időszak legsúlyosabb hatása a nemzetközi turizmus összeomlása, amely a korlátozások feloldása után sem épült még vissza.

A belföldi turizmusból a kedvelt nyaralóhelyeken üzemelő vendéglátó üzletek most komoly bevételhez jutnak, de a budapesti piac még mindig keresi önmagát, a belvárosi helyek fele nyitott ki, a külföldi vendégek hiánya miatt a többieknek még mindig nincs mire. A házhoz szállítás piacán épp a turistaforgalomra épülő helyek nem találták meg a számításukat, miként a vidéken működő éttermek nagy része sem igazán – mondta a szakember. 

Címkék:
házhozszállítás, korlátozások, éttermek,