Igazságot a kombiknak: teszten a Volvo, ami lenyom bármilyen SUV-ot

Szánthó Péter2021. február 16. 05:47

A SUV-mánia vitorlájából igyekszik kifogni a szelet a Volvo V60 Cross Country. Nem is akárhogy: a svédek terep-kombija sok esetben ésszerűbb választás lehet a hatalmas vasaknál. Oké, a 22 milliós tesztautónkat kevesen engedhetik meg maguknak, de ez tényleg a csúcs-közeli felszereltség, bő 7-8 milliónyi extrát pakoltak rá az alapárra. Családoknak elsőosztályú választás lehet, de azoknak is, akiknek elegük van a közlekedéssel járó, mindennapos stresszből. A teszten 2021 "anti-autóját" hajtottuk meg, hiszen nem elég, hogy egy kihalófélben lévő kombiról beszélünk, még ráadásul dízeles is - semmi cicoma, hibridség, csak 2000 köbcenti nyugalom.

A brazil őserdők felsírnak, a korallok levetik a mindaddig színes ruházatukat, a delfinek pedig duplaszaltóval vívják haláltusájukat az óceánon - miközben az emberek rád szögezik megvető tekintetüket, pedig csak simán kiálltál a Volvo V60 Cross County D4-eseddel a garázsból. Ez az autó több szempontból sem 2021. Nincsenek olyan hívószavak, mint mild-hibrod, plug-in-hibrid, ez egy sima 2000 köbcentis dízel.

"Úr isten, ki vesz manapság dízelt?" - teszi fel a kérdést a környezettudatos az olvasó. Hát az, aki tudja, mire való. Nem arra, hogy mondjuk Dunakesziről bejárj vele Óbudára. Az ő terepe az autópálya: 136-nál benyomod a rásegítős tempomatot (Pilot assist, ami még kanyarodik is helyetted), majd pedig párszáz kilométerrel odébb, az úticélod közelében kikapcsolod. És mindeközben élvezed az utazást a bőrfotelben - ami gyakorlatilag minden irányba állítható -, kémleled az eget a napfénytetőn keresztül, vagy simán unatkozol. És közben a fogyasztásod 6 liter környékén alakul.

A V60 Cross Country tehát iskolapéldája annak az autónak, ami manapság egyáltalán nem trendi. Egyfelől dízel, ami sokak számára egyenértékű a környezetpusztítással, másrészt pedig kombi, ami helyett inkább SUV-okat, crossovereket vesznek a magyarok. Pedig! A legtöbb esetben egy családi kombi több lehetőséget kínál, mint a gyártó hasonló árkategóriás SUV-jai. Oké, SUV-lázban ég a nemzet, de be kell látni, hogy a terepjárók nem jók mindenkinek. Ha van például 2 gyereked, akiket le kell vinni nyaralni két hétre a Balcsira, lehet, kevés lesz mondjuk az XC 60-as - ennek a kocsinak a SUV-tesója. Hiszen a kombinak bő 30 literrel nagyobb a csomagtere, ami azért nem mindegy.

Címkék:
vásárlás, dízel, autóhitel, teszt, utazók, tárgyalás, volvo, navigáció, újautó, vételár, autóteszt, családi autó, dízelmotor, német autópálya, autó teszt, kicsi kocsi, tetű, tuntetes,