Ezt rontja el a legtöbb vásárló karácsony előtt: nem is tudják, mekkorát tévednek

Magyar Nemzet2020. november 9. 09:45

Évről évre népszerű a több mint 3,3 millió magyar internethasználó körében a virtuális karácsonyi ajándék vadászat: idén pedig különösen nagy forgalomra számíthatnak a webáruházak novemberben. Erre hétfőtől vasárnapig tartó akciós hetekkel készülnek. Jó hír az is, hogy a vásárlók nagyobb biztonságban lehetnek online, és nem csak a vírustól: a tavalyi black friday kapcsán a jogsértés, mulasztás miatt felszólított webáruházak kivétel nélkül javították a hibákat és pótolták a hiányosságokat.

Idén a korábbinál is többen választják az online vásárlási módot, mivel a járvány tavasz óta sokakat eleve az internetre terel. A black friday tehát - különösen az ebben az évben rövidebbnek ígérkező karácsonyi bevásárlási szezonban - kiemelt jelentőségű kereskedelmi esemény a fogyasztók védelme szempontjából is - írja a Magyar Nemzet. Úgy tűnik a webshopok kitettek magukért idén.

Az innovációs minisztérium Internetlaboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság online ellenőrzéseinek száma az utóbbi években meghaladta a háromezret. A szakemberek a tavalyi black friday időszakban félszáz, próbavásárlással egybekötött ellenőrzést végeztek, ezek felében tapasztaltak jogsértést, amelyet a vállalkozások kijavítottak

- mondta jel Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, azonban figyelmeztetett: a hatalmas árleszállítások ígérete könnyen megtévesztheti a fogyasztókat, kellő körültekintéssel és tudatossággal azonban elkerülhetjük a felesleges bosszúságokat.

A legfőbb hatósági ajánlások szerint mindenekelőtt célszerű az árakat összehasonlítani az egyes felületeken, mert könnyen előfordulhat, hogy az akciózott termékek máshol, eredeti árukon is ugyanannyiba kerülnek, ezért eleve olcsóbbak, mint ahogy a fekete péntek jegyében feltüntetik. Minden esetben nézzük meg, hogy a kereskedő által adott kuponok, leértékelések érdemi kedvezményt tartalmaznak-e.

Címkék:
vásárlás, karacsony, akció, online, webáruház, kedvezmény, black friday, vadászat, fekete péntek, shopping,