Biró Attila • 2020. október 6. 11:04
2020-ban gyakorlatilag egy zöldségleves gazdagon ugyannyiba került, mint egy alap húsleves. Persze a húsok is drágultak, de a zöldségek árváltozása hajmeresztő, még 5 éves távlatban is. A KSH, illetve az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatait felhasználva kiszámoltuk, mennyibe került levest főzni 2015-ben, és mennyibe kerül most.
Nem véletlen, ha az ember úgy érzi egy-egy hétvégi húsleveshez bizony jócskán megdrágultak a hozzávalók. Na, de akkor mit érez az a valaki, aki "csak" egy egyszerű, ám annál gazdagabb zöldséglevest szeretne készíteni, hús nélkül. Elől járóban annyit, nem sok jót.
Minden drágul
Ha csak az idei tavaszt és nyarat nézzük, áprilisban a fogyasztói árak éves szinten 2,4 százalékot, májusban 2,2 százalékot, júniusban 2,9 százalékot, júliusban 3,8 százalékot, augusztusban pedig 3,9 százalékot emelkedtek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
A járvány először áprilisban éreztette hatását az élelmiszerárakat tekintve - az élelmiszerek ára átlagosan 8,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi árakhoz képest, egyes termékek pedig tényleg az egekig drágultak: a sertéshús átlagosan(!) 28,9, a párizsi, kolbász 22,3, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 15,1 százalékkal kerültek többe. Májusban az élelmiszerárak éves összevetésben még mindig 8,4 százalékkal drágábbak voltak a tavaly májusi áraknál.
Jött a nyár, a járvány okozta krízis enyhülni kezdett, viszont a 2020. júniusi és júliusi élelmiszerárak még mindig - egyaránt - 7,8 százalékkal haladták meg a tavalyi árszintet. Augusztusban hiába is vártunk további csökkenést: 7,9 százalék volt az élelmiszerár-drágulás.
Húsleves vs. zöldségleves
És ez eddig csak az idei év néhány hónapjának a drágulási mutatója. De a mi a helyzet 5 éves távlatban, százalékos inflációs mutatók helyett pusztán egy háromliteres levesen bemutatva? A hajmeresztő idei éves drágulásokat látva arra voltunk kíváncsiak, mennyibe kerül ma elkészíteni egy teljesen alap, olcsóbb húsleveset, illetve hús hiányában, egy zöldségekkel valamivel gazdagabban megrakott vegán párját. Lássuk először is, hogy milyen hozzávalókból dolgoztunk:
Alap húsleves sertéscombból (2,5-3l):
- Sertéscomb (60dkg)
- Sárgarépa (45dkg)
- Fehérrépa (30dkg)
- Zeller (40dkg)
- Hagyma (15dkg)
Vegán zöldségleves gazdagon (2,5-3l):
- Sárgarépa (30dkg)
- Fehérrépa (30dkg)
- Karalábé (1db)
- Zeller (40dkg)
- Zöldborsó (20dkg)
- Gomba (30dkg)
- Paprika (10dkg)
- Burgonya (30dkg)
- Vöröshagyma (15 dkg)
Aztán pedig vizsgáljuk meg azt, hogy a húslevesünk egyes hozzávalóinak az ára hogyan változott 5 év távlatában:
Ahogy a grafikonon látszik, a sertéscomb drágulása nem volt annyira markáns, ellenben a fehérrépa kilós ára annál inkább kilőtt, de ugyanígy drágult még a zeller, és több mint száz forinttal a hagyma ára is.
Most pedig azt nézzük meg, hogy a pusztán zöldségekből készülő levesünk hozzávalóival mi a helyzet:
Jól látszik, hogy a zöldségek áránál igazán hajmeresztő változások történtek. A már a húslevesnél is bemutatott fehérrépa kilója már 1 300 forintnál tart, míg zöldborsót jelenleg 1 500 forintért vásárolhatunk egy budapesti piacon, 5 éve ezt még 630-ért tehettük. De 200 forinttal drágább most a csiperkegomba is, 300-al pedig a paprika is.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Lássuk a medvét
A hozzávalók árváltozásának vizsgálata után nem maradt más dolgunk, minthogy a hozzávalók mennyisége alapján kiszámoljuk mennyibe került az alap húslevesünk, illetve a zöldséglevesünk 2015-ben, és mennyibe kerül most. Egy 2,5 - 3 literes húsleves a receptünk alapján
A drágulás 5 év távlatában nem kevesebb, mint 28,5 százalékos volt, amit mindössze 5 hozzávaló hozott össze. És akkor a zöldségleves,
A drágulás ez esetben 5 év alatt nem kevesebb, mint 50 százalékos volt, összesen 9 hozzávalón. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy 2020-ban egy kilenc hozzávalós vegán zöldséglevest annyiba kerül elkészíteni, mint egy teljesen megszokott alap húslevest. Voltaképpen ezt érezhetik sokan a tárcájukon.