Neked mennyit drágult a bevásárlás? Nemsokára pontosan kiszámolhatod

Pénzcentrum/InfoRádió2020. augusztus 24. 19:03

Hamarosan mindenki kiszámíthatja, hogy mennyivel drágult a bevásárlása, a háztartást mennyire érinti az infláció. A KSH fogyasztói árak osztályának vezetője szerint rövidesen elérhető lesz az újítás.

A hivatalos fogyasztói árindexet gyakran éri az a kritika, hogy bár az átlagos fogyasztók által érzékelt árváltozást jól méri, de egyes személyek fogyasztásának árváltozásaira nem feltétlenül pontos mutató - mondta az InfoRádióban Quittner Péter, a KSH fogyasztói árak osztályának vezetője. Ennek hátterében többnyire az áll, hogy egy-egy személy vagy háztartás fogyasztási szerkezete eltér az átlagostól, egyes termékekre többet vagy kevesebbet költ, mint az átlag. "Vagyis más lesz a személyesen érzékelt árindexük is" - ismertette az osztályvezető.

A Központi Statisztikai Hivatal erre próbál reflektálni azzal az alkalmazással, amelyet jelenleg fejleszt, és a közeljövőben a honlapján tesz elérhetővé. "Ez lehetővé teszi majd a felhasználónak, hogy az egyes termékcsoportokra beállítsa, hogy ő vagy a családja arra mennyit költ, és ez alapján kiszámolja a saját fogyasztói kosarának az árindexét" - jelentette be Quittner Péter. Az alkalmazás számítógépről és okostelefonról is elérhető lesz.

Egy rövid - 20-25 termék- és szolgáltatáscsoportra vonatkozó költésadatokat felmérő - kérdőív kitöltésével kapható majd meg a személyre szabott fogyasztói árindex. Érdemes egy kicsit számolni a használata előtt, ugyanis az élelmiszereknél a havi költést, más, ritkábban vásárolt termékeknél - mint a ruházati cikkek vagy személygépjárművek - az elmúlt öt vagy egy év alatti átlagos költést kell megadni. Az így kapott személyre szóló fogyasztói árindexet azonnal össze is lehet vetni a hivatalos adattal.

Ez a mutató ugyanúgy a hivatalos fogyasztói árindexadatokon alapul, mivel azokat a termékcsoportokat és árváltozásokat veszi alapul, amit a hivatalos árindex is. Ezért ez is havi rendszerességgel fog frissülni - tette hozzá Quittner Péter.

Címkék:
vásárlás, ksh, drágulás, infláció, bevásárlás, fogyasztói árindex, személygépjármű, árváltozások,