Tények és tévhitek az érintéses fizetésről: erről minden magyar kártyahasználónak tudnia kell

Pénzcentrum2020. április 22. 14:19

Egyre több ember ismeri fel az érintéses és a mobilfizetés előnyeit - még kis összegek és heti vásárlás esetén is. Legyen szó kártyáról, okostelefonról vagy okosóráról - szakértők most összegyűjtöttek a modern fizetéssel kapcsolatos tényeket.

A hitel- vagy betéti kártyákkal, illetve mobil eszközökkel történő érintéses fizetések egyre népszerűbbek. Mindamellett, hogy számos tényező biztosítja ezen fizetési megoldások biztonságát, gyorsan és kényelmesen fizethetünk, hiszen nem kell kiadnunk a kezünkből kártyánkat vagy telefonunkat. Fontos, hogy a kártyaadatok akkor is védettek maradnak, ha az adott kártya vagy telefon elveszne, esetleg idegen kezekbe kerülne. Ezért a Visa most összegyűjtöttek a modern fizetéssel kapcsolatos tényeket.

Érintéses fizetéseknél 15 ezer forintig fizethetünk a PIN kód megadása nélkül

Magyarországon a 15 000 forintot meg nem haladó összegek esetében nincs szükség a PIN kód megadására érintéses fizetéseknél.

Az érintéses- és mobilfizetés kifejezetten biztonságos

Gyakori félelem, hogy a mobil terminálok lehetőséget nyújtanak a csalók számára az érintéses kártyaadatok leolvasására. A gyakorlatban ez nem lehetséges. Ennek oka az, hogy a Visa fizetéseket csak egy adott személynél regisztrált és a biztonsági előírásoknak megfelelő terminálok képesek feldolgozni. Ez pedig az jelenti, hogy minden tranzakció nyomon követhető. Ha történik valami, a Visa Zéró Felelősség irányelve érvényes az érintéses- és mobilfizetésekre egyaránt. A csalás áldozatává vált Visa kártya tulajdonosnak a kártyát kibocsátó banknál kell jeleznie a problémát. Ez vonatkozik például arra az esetre is, ha a banki ügyfél elvesztette a kártyáját, vagy jogtalan, általa nem engedélyezett aktivitást észlel a számláján. Az adott kártya ezután letiltásra kerül, az ügyfél pedig visszakapja a pénzét - ennek pontos feltételei a kibocsátó bank általános szerződési feltételeitől függenek.

A mobiltelefon elvesztésekor nem szükséges letiltani a kártyát

A mobilfizetés egyik előnye, hogy a kártya adatait nem tárolja az eszköz. Ráadásul minden okostelefonnal végrehajtott fizetéshez hitelesítés szükséges.  Ez lehet az okostelefonon mentett PIN kód vagy különböző biometrikus funkciók. Ennek köszönhetően a mobiltelefon nem használható mobil fizetéshez PIN kód megadása, vagy a jogos tulajdonos nélkül, akinek a biometrikus jellemzői tárolva vannak az eszközön. Ha egy okostelefon elveszik vagy ellopták, a kártyatulajdonosnak fel kell vennie a kapcsolatot a bankjával. A bank azonnal deaktiválja az eszközspecifikus tokent, így magát a kártyát nem kell blokkolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Minden olyan helyen lehetséges a Visával történő mobilfizetés, ahol a Visa kártyákat elfogadják.

Visa-kártyás fizetésekhez 61 millió elfogadási pont áll rendelkezésre világszerte. Az érintéses mobilfizetés szabványosított, és mindenhol használható, ahol az érintéses kártyákat elfogadják. Ennek egy jele, ha a Visa szimbóluma fel van tüntetve. Ahhoz, hogy Visa hitel-, vagy betéti kártyáját egy fizetésnél használható mobiltelefonhoz vagy eszközhöz hozzáadhassa, a kibocsátó pénzügyi intézménynek részt kell vennie a programban. A szolgáltatás elérhetőségéről és annak részleteiről kérjük, tájékozódjon a kibocsátó pénzügyi intézményeknél.

Mobilfizetéssel nyomon követheti költségeit

A mobilfizetés használatakor a fogyasztók még jobb áttekintést kapnak költéseikről, például push értesítésekkel közvetlenül a fizetés után, digitális áttekintéssel mobiltárcájukban, banki alkalmazásukban vagy online kártyaegyenlegükben.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, fizetés, visa, kártyás fizetés,